Filistin yönetiminden ABD’ye tepki: Filistin satılık değildir

Filistin Kurtuluş Örgütü'nden Hanan Aşravi, "Önce Gazze ablukasını kaldırın, ülkemizin, kaynaklarımız ve fonlarımızın İsrail tarafından çalınmasını durdurun" çağrısı yaptı

Fotoğraf: AA

Filistinli yetkililer, ABD'nin İsrail-Filistin meselesine çözüm iddiasıyla hazırladığı "Yüzyılın Anlaşması" planına sert tepki göstererek "Filistin satılık değildir" açıklamasında bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’ın, İsrail-Filistin meselesine çözüm iddiasıyla hazırladığı "Yüzyılın Anlaşması" ekonomik paketine Filistinli yetkililerden tepki geldi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) adına açıklamada bulunan FKÖ İcra Komite Üyesi Hanan Aşravi, Kushner’ın planındaki sözlerin gerçekçi olmadığını belirterek bölgedeki çatışmanın politik çözüm ile sonlanacağını belirtti.

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Aşravi, "Önce Gazze ablukasını kaldırın, ülkemizin, kaynaklarımız ve fonlarımızın İsrail tarafından çalınmasını durdurun, bize hareket serbestimizi ve sınırlarımız, hava sahamız, sularımız üzerindeki kontrol hakkını verin. Sonra özgür ve egemen bir halk olarak canlı, müreffeh bir ekonomi inşa edişimizi görün" dedi.

 

Hamas’tan yapılan açıklamada ise Kushner’ın planına tepki gösterilerek, "Filistin satılık değildir" değerlendirilmesinde bulunuldu. 

"Filistin satılık değildir"

Filistin yönetimi ABD tarafından Bahreyn’de gerçekleştirilecek Manama Konferansı’na tepki gösterdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Bahreyn’de düzenlenecek Manama Konferansına katılmayacağımızı söyleyebiliriz. Bunun sebebi ise politik meseleler çözülmeden önce ekonomik konular görüşülmemelidir. Politik bir çözüm olmadığı sürece biz, herhangi bir ekonomik çözüm için anlaşma yapmayacağız" dedi. 

Jared Kushner tarafından hazırlanan ve öncelikli olarak İsrail ile Filistinliler arasındaki sorunlara son vermeyi hedefleyen planın ayrıntıları henüz açıklanmış değil.

Açıklanması birkaç kez ertelenen planın tamamının Kasım ayında tanıtılması bekleniyor.

Detayları hakkında henüz çok az bilgi sahibi olunan plan kapsamında, iki devletli çözümün sözkonusu olmayacağı biliniyor.

Kushner birkaç hafta önce, Filistinlilerin kendi kendilerini yönetebilecekleri bir idare kurabileceklerinden kuşku duyduğunu söylemişti.

Kushner, "Filistinlilerin günün birinde bu seviyeye gelmelerinin umulabileceğini" ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU