Saygı Öztürk: Diyanet İşleri Başkanlığı öyle bir emir verdi ki!

“Diyanet bu kez din görevlilerine zorla aldırılmak istenen kitaplarla gündemde”

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinin Ankara temsilcisi Saygı Öztürk, Diyanet personeline kurumun başkanı Ali Erbaş’ın kitabının alınmasının zorunlu tutulduğunu yazdı. Öztürk’ün aktardığına göre Diyanet tarafından yapılan sınav ve mülakatlarda zorunlu kılınan kitapların içeriğiyle ilgili sorular soruluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öztürk, bugünkü “Diyanet İşleri Başkanlığı öyle bir emir verdi ki!” başlıklı yazısında konuyla ilgili şunları yazdı:

Diyanet İşleri Başkanlığı, uygulamalarıyla gündemden düşmüyor. Tüm camilerin tabelalarının renginin değiştirilmesi talimatının ardından, Diyanet bu kez din görevlilerine zorla aldırılmak istenen kitaplarla gündemde. Bütün camilere aldırılması, tüm din görevlilerinin okuması adeta zorunlu hale getirilen kitaplardan söz edeceğim. 130 bini aşkın personel, 90 bini aşkın camiye kitap alınacağı için sadece bir kitabın toplam satışı 220 bin adedi geçiyor demektir. Kitabın fiyatı ucuz ama ya tirajı?

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, din görevlilerinin yeterliliklerine ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla hazırladığı ‘Eylem planı' çerçevesinde “Kitap Oku-Yorum” başlıklı bir proje başlatmıştı. Söz konusu projede yer alan ve cami kitaplıklarına kazandırılacak kitaplardan ilk dokuzunun dağıtımı ağustos ayında müftülüklere gönderilmişti. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bastırılan kitapların son serisi olan üç kitap da Diyanet Vakfı tarafından şu günlerde müftülüklere ulaştırılıyor. Bunlardan birisi de Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yazdığı kitap.  

Gönderilen kitapları almak zorunlu. Hem öyle bir zorunlu ki, Diyanet tarafından yapılacak sınav ve mülakatlarda o kitapların içeriğiyle ilgili sorular yöneltilecek. Yani sizi almaya mecbur kılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu zorlaması altında yazdıkları kitapların satışını sağlamak mı yatıyor? Evet, fiyatları ucuz ama hem camilere alınması, hem din görevlilerine satılması düşünüldüğünde yazarlarına önemli miktarda telif ödenecek demektir.

Saygı Öztürk, yazısında Diyanet’in müftülüklere konu hakkında bir yazı gönderdiğini ifade etti ve yazısını şöyle sonlandırdı:

Diyanet ısrarla alınmasını istiyor, Müftülükler de din görevlilerine kitap almaları için baskı uyguluyor. Peki bu kitapların yazarı kim? Çok tanıdık isimler var. Listede başta Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen'in kitapları da yer alıyor. Bakın şu işe en pahalı kitap Başkan Ali Erbaş'ın, üçüncüsü ise İbrahim Kalın'ın “İslam ve Batı” kitabı. Din görevlilerine, başkanın yazdığı kitapla birlikte İbrahim Kalın'ın, Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen'in kitaplarının aldırılması, almayanlar hakkında idari soruşturma açılacağının duyurulması hiç de yakışmadı. Bunu İbrahim Kalın'a sormak istedim. Ancak ulaşamadım.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU