ABD'nin resmi kayıtlarda bile gizlediği görev gücü ifşa oldu: Talon Anvil, Suriye'de sayısız sivili öldürdü

Suriye'de IŞİD'e karşı kullanılan 112 bin bomba ve füzede bu birimin imzası var

IŞİD'e karşı operasyonlarda yer alan pek çok Amerikalı yetkili bu birimin eylemlerine karşı üstlerine uyarılarda bulunsa da sivil ölümleri devam etti (AP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) IŞİD'le mücadele sırasında pek çok sivilin ölümüne neden olan gizli görev gücü Talon Anvil'i dünyaya duyurdu

İsmini vermek istemeyen pek çok asker ve istihbaratçıyla konuşan gazete, "resmen var olmayan" bu birimde çalışan Amerikan askerlerinin 2014-2019 arasında görev yaptığını bildirdi. 

Sahadaki müttefiklerden, elektronik haberleşmelerden ve insansız hava araçlarından gelen bilgiler üzerine harekete geçen birim, hava araçlarıyla Suriye'de on binlerce bomba ve füze atılmasını sağladı. ABD'nin sahadaki Arap ve Kürt müttefiklerinden gelen, pek de güvenilir olmayan istihbarat raporları da ölümcül saldırılara temel oluşturdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar, istenmeyen can  kayıplarına engel olacak pek çok kuralı "savaşın hızına yetişmek için" ihlal eden Talon Anvil'in sayısız sivilin ölüm fermanını hazırladığını vurguladı. Pek çok saldırının "meşru müdafaa" kisvesi altında, aktif çatışma bölgesinden uzakta dahi olsa, çok da planlanmadan yapıldığı belirtildi.

Şort ve terliklerle Irak ve Suriye'deki ofislerde çalışan elemanların, ölümüne neden oldukları arasında çiftçiler, sokaktaki çocuklar, çatışmadan kaçan aileler ve binalara sığınan siviller de bulunuyor.

NYT'nin haberine göre üç vardiya halinde görev yapan ve zaman zaman üye sayısı 20'nin dahi altına düşen Talon Anvil, ekranlara bakarak ölüm talimatları yağdırdı. Bu iş için yeterince eğitim almayan komandolar, bir süre sonra hissizleşerek yeterli kanıtlar olmadan ölüm emri vermeye başladı. 

Düşük rütbeli askerler bile bu emirleri verebiliyordu. Zaman zaman sorgulanan emirlere birim içinden dahi itirazların yükseldiği aktarıldı.

Füzeler ve bombalar hedeflere yönelirken bölgeyi görüntüleyen insansız hava araçlarının başka tarafa yönlendirildiği de haberde yer aldı.

Rakka'dan kaçan sivillerin bindiği teknelerin bombalanması sonucu en az 30 sivilin ölümü ve Menbic'deki bir zeytinlikte çalışan üç silahsız erkeğin katledilmesi, bu ekibin imza ettiği olaylar arasında sayıldı. Karama köyündeki kadın ve çocukların öldürülmesinin dahi ekibin çalışmasını sorgulatmadığı vurgulandı.

2016-2018 arasında Talon Anvil'le çalışan hava istihbarat subaylarından biri, "İnsafsız ama etkiliydiler. Pek çok kötü saldırıya imza attılar" dedi. 

Eski Pentagon danışmanı Larry Lewis, Suriye'deki operasyonlarda Afganistan'dakilere kıyasla 10 kat fazla kişinin öldüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:

Operasyonlardaki ölü sayıları, bir ABD biriminden bekleyebileceğimden daha fazlaydı. Yıllar içinde çarpıcı şekilde durmadan artması beni şoke etti.

2016-2017'de IŞİD karşıtı koalisyona komuta eden Amerikalı General Stephen J. Townsend ise NYT'ye yaptığı açıklamada sivillerin ölümlerini ciddiye almadıkları iddiasını reddetti. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph L. Votel de sahadaki elemanlarının kısıtlı olduğunu ve bu yüzden sivil ölümleri konusunda yeterince bilgi alamadıklarını itiraf etti. "Her zaman bu meseleyi ciddiye aldığımıza ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığımıza inanıyorum" dedi. 

Independent Türkçe, New York Times, Daily Mail
Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU