Fildişi Sahili'nde engelli kadınlar toplumsal tabulara karşı defile düzenledi

"Birçok engelli kadın reddediliyor ve dışlanıyor"

Resmi rakamlara göre ülke nüfusunun yüzde 2'si, yani 453 bin kişi engelli (AFP)

Fildişi Sahili'nde toplumsal önyargıları ve tabuları aşmak için engelli modeller defile düzenledi.

"Birlikte Güçlü ve Güzel" adlı defilede, ülkenin en büyük şehri Abidjan'dan moda tasarımcılarının kıyafetlerini engelli kişiler tanıttı.

Geçirdiği bir yol kazası sonucu sağ önkolu ampute edilen Grace Beho, ülkedeki engelli kadınların yaşam şartlarını iyileştirmek amacıyla 6 ay önce Mougnan Vakfı'nı kurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vakıftaki kadınların yer aldığı defilede konuşan Beho, "Bence bizi izleyen ve kendisine henüz güvenmeyen kadınlar, güvenlerini tazeleyip kendilerini oldukları gibi dünyaya gösterebilecek" dedi.

Sylvia adlı bir model, koltuk değneklerini kullanarak podyumda yürüdü ve beyaz ve yeşil elbisesiyle defilenin açılışını yaptı.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan, deri ve sinirlerde doku bozukluklarına yol açan nörofibromatozdan mustarip Leslie Antsere, defilede yer almaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde düzenlenen defilede yüksek topuklu ayakkabıları tanıtan yürüme engelli Nelly Aka ise "Engelliliği aşmak kendinizi kabul etmenizle ilgili. Çevrenizdekilerin size bakma ve sizi eleştirme şekli kim olduğunuzu etkilemeyecek" ifadelerini kullandı.
 

fildişi-sahili-defile.jpg
Sylvia'nın açılışını yaptığı defile büyük ilgi gördü (AFP)


Etkinliğin organizatörlerinden Ange Prisca Gnagbo, "Fildişi Sahili'nde güzellik sektöründe engelli bir kişiden bahsetmek bile tabu. Engelliler tüm güzellik fuarlarında dışlanıyor" dedi.

Sosyolog Yves Ouya, ülkede özellikle engelli kadınlara yönelik olumsuz bakış açısına dikkat çekerek "Birçok engelli kadın reddediliyor ve dışlanıyor. Dolayısıyla yargılanma korkusundan ötürü toplum içine çıkamıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.



Independent Türkçe, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU