138 yıldır yapımı süren La Sagrada Familia'nın baş mimarı, katedrali tamamlamaya çalışıyor

Jordi Fauli, Antoni Gaudi'nin 1883'te inşasına başladığı yapının çalışmalarının pandemi nedeniyle aksadığını belirtti

1936-1939 arasındaki İspanya İç Savaşı sırasında yapının inşaatı durdurulmuş ve Gaudi'ye ait birçok çizim ve plan yok edilmişti (Reuters)

İspanya'da mimar Jordi Fauli, 1883'te başlayan ve yapımı hala süren La Sagrada Familia katedralini tamamlamayı hedefliyor.

Ünlü Katalan mimar Antoni Gaudi, Barselona'da yer alan La Sagrada Familia'nın inşasına 138 yıl önce başlamıştı.

İnşaat projesinin denetiminden sorumlu 7. baş mimar olan Fauli'yse yapıyı bitirmek için var gücüyle çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Fauli, yapının inşasını üstlenen mimarların bulunduğu ekibe 31 yaşındayken katıldığını, daha sonra da 2012'de ekibin başına geçtiğini söyledi.

62 yaşındaki mimar, "Çok daha uzun yıllar burada olmayı dilerim tabii ama bu Tanrı'nın bileceği bir iş" dedi.

31 yıldır bazilikanın tamamlanması için çalışan Fauli, inşaat çalışmaları bittiğinde katedralin 18 kuleye sahip olacağını ve bunların en uzununun 172 metreye ulaşacağını belirtti.

Meryem Ana'nın adını taşıyan 138 metrelik ikinci en uzun kulen resmi açılışıysa 1-8 Aralık arasında gerçekleştirildi. Açılışta kulenin tepesinde yer alan 5,5 tonluk yıldız aydınlatıldı.

2019'da Sagrada Familia 4,7 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaparak Barselona'nın en uğrak noktası olmuştu.
 

la-sagrada-familia-afp.jpg

Jordi Fauli, "Bu birçok kişinin hakkında fikir sahibi olduğu ikonik bir proje, dolayısıyla çok büyük bir sorumluluk söz konusu" ifadelerini kullandı (AFP)​​​


Fakat yapı Mart 2020'de pandemi nedeniyle yaklaşık bir yıl boyunca ziyarete kapatılmıştı. Bu yılsa katedrali 764 bin civarında kişi ziyaret etti.

Katedraldeki kapsamlı inşaat çalışmaları, ziyaretçilere satılan giriş biletlerinin gelirleriyle karşılanıyor. Dolayısıyla pandemi gelirlerin azalmasına ve projenin tamamlanmasına yönelik planların aksamasına neden oldu.

Yapının inşaatının Gaudi'nin 100. ölüm yıldönümüne denk gelen 2026'da bitirilmesine yönelik planlar da bu sebeple ertelendi.

Fauli, "Ne zaman tamamlanacağına dair tahminde bulunamayız çünkü gelecekte ziyaretçi sayılarının ne ölçüde iyileşeceği belli değil" dedi.



Independent Türkçe, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU