Tromsö, QR kodlu formayla 2022 Dünya Kupası'nı hedef aldı

Turnuvaya ev sahipliği yapacak Katar, insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor

Tromsö IL tarafından şubatta yapılan açıklamada, Norveç'in Katar'daki turnuvayı boykot etmesi gerektiği savunulmuştu (Tromsö IL)

Norveç'in en önemli kulüplerinden Tromsö IL, 2022 FIFA Dünya Kupası'nın düzenleneceği Katar'daki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için çarpıcı bir hamle yaptı.

Ülkenin en üst düzey futbol ligi Eliteserien'de mücadele eden ekip, yeni sezonun alternatif formasını dün duyurdu. Formadaki QR kodu dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

QR kodunu okutanlar, Katar'daki insan hakları ihlallerine dair bilgiler içeren bir sayfaya yönlendiriliyor. Tromsö IL, QR kodlu formanın dünyada bir ilk olduğunu bildirdi.

Yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı Katar'da nüfusun kabaca yüzde 90'ı, taksi şoförü, güvenlik görevlisi ya da inşaat gibi sektörlerde çalışan ve vatandaşlığı bulunmayan göçmenlerden oluşuyor.

Katar ve FIFA, ülkede 2017'den bu yana yapılan işçi reformlarının etkin şekilde uygulandığını öne sürüyor.

Uluslararası Af Örgütü ise yüz binlerce işçinin reformlardan yararlanamadığını iddia ediyor. Örgüt, işçilerin insani olmayan koşullarda çalıştığını, haklarının çiğnendiğini ve iş değiştirmede zorluk yaşadığını savunuyor.

Projede, Katar'da güvenlik görevlisi olarak çalışan ve ülkedeki insan hakları ihlallerine dikkat çeken Malcolm Bidali de yer aldı. Kenyalı Bidali, "yalan haber" paylaşmaktan suçlu bulunmuş ve mayısta tutuklanmıştı. Bidali, 6 bin 800 dolarlık (yaklaşık 95 bin TL) para cezasını Migrant Rights (Göçmen Hakları) adlı örgütün ödemesiyle ağustosta serbest bırakılmıştı.

Bidali, formanın "Katar'da yaşananlar üzerine farkındalık yaratacağını" söyledi.

Kulüp tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

FIFA ve Katar'ın bizi dinlemesini umduk ancak görünen o ki para hâlâ insan haklarından ve insan hayatından önemli. Futbol camiasının göçmen işçilere daha iyi haklar talep etmesi için daha ne kadar insan hakları ihlalinin yapılması gerekiyor?

Tromsö IL oyuncuları, QR kodlu formayı 12 Aralık'ta Viking FK'yle oynayacağı müsabakada terletecek.

 

Independent Türkçe, Guardian, DW, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU