Terörizme finansman sağlamakla yargılanan “Cihatçı Jack”in ebeveynleri suçlu bulundu

Oxfordlu anne babanın, oğullarının Suriye’de savaştığı ve ona para göndermenin suç olduğu uyarılarını “görmezden geldiği" iddia ediliyor

Jüriye Jack'in Rakka yakınlarındaki bir fotoğrafı gösterildi / Fotoğraf: Facebook

IŞİD üyesi oğullarına para göndererek terörizme finansman sağlamakla yargılanan “Cihatçı Jack”in ebeveynleri suçlu bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

John Letts ve Sally Lane terörizme kaynak sağladıklarına yönelik suçlamaları reddetti. Ancak çift, Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezaları bir yıl ertelenen Letts ve Lane bu süre içinde herhangi bir suç işlemezse hapse girmeyecek.

Çiftin İngiliz vatandaşı olan Cihatçı Jack lakaplı oğlu Suriye’deki bir Kürt cezaevinde bulunuyor.

Oğullarına Eylül 2015’te 223 sterlin (yaklaşık bin 650 TL) gönderen çifti suçlu bulan mahkeme jürisi, aynı yıl aralıktaki para transferi içinse çifti akladı.

Suriye’deki akrabalarına para gönderen aile üyelerinin benzer şekilde aldığı birçok cezaya rağmen Lane ve Letts çifti, davalarını Temyiz Mahkemesi’ne taşıyarak cezayı engelleme girişiminde bulundu.

Şubatta, akıl rahatsızlığı bulunan bir adam, kendisini IŞİD’ten kaçtığına inandıran kız kardeşine 2 bin 500 sterlin (yaklaşık 18 bin 500 TL) gönderdiği için 2,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme, organik tarım yapan çiftçi Letts ve yardım kuruluşu Oxfam’da eski bağış toplama memuru olan Lane’in çocuklarının IŞİD’e katıldığına dair uyarıları görmezden geldiğini tespit etti.

Buna göre, oğullarının İslam dinine girdikten sonra radikalleştiğinin söylenmesine rağmen çift, çocuklarına Ortadoğu’da “büyük bir macera” için uçak bileti aldı.

 

 

Jack’i Oxford’daki camiden tanıyan bir kişi, İngiltere’den ayrılma planlarını öğrendikten sonra baba Letts’i oğlunun pasaportuna el koyması konusunda uyardığını jüriye bildirdi.

Fakat 24 Mayıs 2014’te anne Lane, London Heathrow Havalimanı'ndan Ürdün’ün başkenti Amman’a uçak bileti aldı. O dönemde 18 yaşında olan Jack de iki gün sonra ülkeden ayrıldı.

Suriye’de IŞİD’in kontrolü altındaki bölgeye gitmeden önce Jack, Ürdün, Kuveyt ve Irak’ta günlerini geçirdi ve bir aşiret büyüğünün kızıyla evlendi.

Jack, Facebook’ta IŞİD’in sözde başkenti Rakka yakınlarındaki bir fotoğrafını yayımladı ve terör saldırısı düzenleme isteğini açıkça ifade etti.

Jüri üyelerine polisin, Mart 2015’te aileyi ziyaret ettiği, ailenin bilgisayar ve cihazlarına el koyduğu, çifti oğullarına eşya ve para göndermeleri durumunda yargılanabilecekleri konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi.

Polis baskınını öğrenen Jack şöyle karşılık vermişti:

İngiliz polisine çökmüş ülkelerine geri dönmeyeceğimi lütfen iletin… mesajımı iletin onlara; ‘öfkenizde boğulun, yakında baskına uğrayacak olanlar sizlersiniz’.

Jack Letts’in paranın “cihatla ilgili olmadığı” sözünü vermesinin ardından Lane, oğluyla ilgili artan delillere rağmen, ona 223 sterlin (yaklaşık bin 650 TL) gönderdi. İkinci bir uyarıda bulunan polis Lane’e, “Jack’e para göndermenin IŞİD’e para göndermekle aynı olduğunu” söyledi.

Fakat Aralık 2015’te, “devlette büyük bir yanlış yönlendirme” olduğunu belirten Jack, Suriye’den ayrılmak istediğini ifade etti.

 

jack2.jpg
Jack'in ebeveynleri John Letts ve Sally Lane mahkemeye ifade vermeye gelirken / Fotoğraf: The Independent 

 

John Letts aileyle ilişkisi bulunun bir görevliye oğlunun “kurtulmak için her şeyi göze aldığını” ve “tehlikede” olduğunu ve kendisine oradan çıkması için ona para gönderebileceği tavsiyesinde bulunulduğunu aktardı.

Bu tavsiye hızla yerine getirildi ve sanıklara şöyle bir yazılı bildirimde bulunuldu:

Polis, Jack Letts’e para gönderilmesini onaylamıyor veya müsaade etmiyor.

Anne Lane ise oğluna şunları söyledi:

Tehlikede olduğunu biliyoruz, bu yüzden sana yardım etmekten ve parayı göndermekten başka seçeneğimiz olmadığını düşünüyoruz.

Anne iki kez daha para gönderme girişiminde bulundu ancak başarılı olamadı ve sanıklar tutuklandı.

Letts kanıt sunmayı reddederken, avukatı Henry Blaxland jüri üyelerine adli takibatın “korkunç derecede insanlık dışı” olduğunu söyledi.

Savcı Alison Morgan jüriye, ailenin polisin, akademisyenlerin, yardım kuruluşu çalışanlarının “Jack’in ne yaptığıyla ilgili açık uyarılarını” ve para göndermenin tutuklanmayla sonuçlanabileceğine yönelik tavsiyesini görmezden geldiğini aktardı.

Oxford’da Chiswell Road’da yaşayan ebeveynler terörizme kaynak sağladıklarına dair üç suçlamayı reddetti.

Obsesif kompulsif bozukluktan muzdarip çocuklarının Rakka’da tuzağa düşürüldüğünü iddia eden çift, Aralık 2015’e kadarki daha fazla para gönderme girişimlerinde çocuklarının ölümcül tehlikede bulunduğu korkusuyla “baskı altında” hareket ettiklerini ileri sürdü.

Mahkemede anne Lane, oğlunun Suriye’de olduğu kendisine söylediğinde bundan duyduğu “korkuyu” anlatırken gözyaşı döktü. Baba Letts de eve dönmesi için oğluna yalvardığını ve ona “Müslüman dostlarına yardım etmek için ölmek zorunda değilsin” dediğini anlattı.

Baba, oğlunu “nefretin, acının, öfkenin, ıstırabın ve şiddetin yayılmasına yardım eden piyon” haline gelmekle suçladı.

Her iki ebeveyn de çocuklarıyla ilgili duygusal mesajlar verirken anne Lane, “Şüphesiz seni şımarttım… Çocukken sana çok fazla güç veren korkunç bir anneyim” itirafında bulundu.

Savcı Morgan, devletin yeniden yargılama istemediğini belirterek suçlamanın dosyada kalmasını talep etti.

23 yaşındaki Cihatçı Jack, IŞİD üyesi olma suçlamasıyla bir Kürt hapishanesinde tutuklu bulunuyor.

Press Association’dan (PA) yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/crime

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU