Etiyopya'da iç savaş: Öğrencilerin tarlalarda çalışması için okullar kapatıldı

Hükümet, iç savaş sebebiyle 1,2 milyon öğrencinin okula gidemediğini açıklamıştı

Etiyopya hükümetiyle Tigray Halk Kurtuluş Cephesi arasındaki çatışmalarda bugüne kadar 100 binlerce asker ve sivilin yaşamını yitirdiği düşünülüyor (AFP)

Hükümet yanlılarıyla isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (Tigray People's Liberation Front-TPLF) bağlı birlikler arasındaki çatışmaların sürdüğü Etiyopya'daki liseler bir haftalığına kapatıldı.

Etiyopya Eğitim Bakanlığı tarafından perşembe yapılan açıklamada hamlenin, iç savaş için askere alınan sivillerin tarlalarındaki mahsulün toplanması için yapıldığı duyuruldu. Öğrencilerin tarlalara gidip çalışması hedefleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylülle şubat arasının hasat mevsimi olduğu ülkede Tigray başta olmak üzere bazı bölgelerdeki çatışmalar sebebiyle çiftçilerin işleri kesintiye uğradı. Bu durum gıda kıtlığı tehlikesini doğurdu.

Etiyopya hükümeti ayrıca, Tigray'daki savaş nedeniyle 1,2 milyon öğrencinin okula gidemediğini açıklamıştı. 

Etiyopya Eğitim Bakanı Samuel Kifle, TPLF'in saldırıları nedeniyle 1600 okulun zarar gördüğünü, 300 okulun da tamamen yıkıldığını savunmuştu.

Tigray'daki çatışmalar, eyaleti yöneten isyancı TPLF güçlerinin 3 Kasım 2020'de Etiyopya birliklerine saldırmasıyla ve sonrasında Başbakan Abiy Ahmed'in TPLF'e karşı askeri harekat kararı almasıyla başlamıştı.

TPFL'in ülkenin başkenti Addis Ababa'ya yaklaştığını öne sürmesi nedeniyle 2 Kasım'da Abiy Ahmed hükümeti olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

 

Independent Türkçe, BBC, Xinhua, Africanews, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU