5 günde ikinci kez başbakan seçilen Andersson, İsveç’in ilk trans bakanını atadı

Okul Bakanlığı'na atanan Kihlblom: "Herhangi bir şekilde bir rol model olabilirsem veya çığır açabilirsem ne mutlu bana"

Lina Axelsson Kihlblom, İsveç eğitim sistemini daha öğrenci odaklı hale getirmeyi planladığını söylüyor (AFP)

İsveç'te eski avukat ve okul müdürü Lina Axelsson Kihlblom, ülkenin ilk trans bakanı oldu.

5 günde ikinci kez başbakan seçilen Magdalena Andersson dün açıkladığı kabinede, Milli Eğitim Bakanlığı'na denk gelen Okul Bakanlığı'na Kihlblom'u getirdi.

51 yaşındaki Kihlblom, atamadan sonra yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Bu büyük bir olay değil. Yine de benim ve aynı sorunları yaşayan birçok kişi için önemli. Herhangi bir şekilde bir rol model olabilirsem veya çığır açabilirsem ne mutlu bana.

Kihlblom, ülkenin en yoksul bölgelerinden birinde okul müdürüyken başarılı çalışmalarıyla adını duyurmuş, hakkında çekilen bir belgeselle ülke çapında şöhrete kavuşmuştu.

Okul Bakanı, 2015'te kaleme aldığı "Will You Love Me Now" (Şimdi Beni Sevecek Misin?) adlı kitabında trans olduğunu açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kihlblom, 2018'deki bir yazısında "Translar hep vardı ve hep var olacak. Artık utanmıyoruz, yeni normal biziz" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Kihlblom, Avrupa'nın ilk trans bakanı değil. Belçika'da Petra De Sutter, geçen sene Kamu İdaresi ve Kamu Teşebbüsleri Bakanlığı görevine getirilmişti. Dünya genelindeki ilk trans bakansa, Tayvan'da 2016'da atanan Audrey Tang.

İsveç'in ilk bakın başbakanı Andersson oldu

İsveç'te 24 Kasım'da başbakan seçilerek ülkenin ilk kadın lideri olan Magdalena Andersson, 7 saat sonra istifa etmek zorunda kalmıştı. Zira koalisyon ortağı Yeşiller Partisi, sağ partilerin hazırladığı bütçe tasarısının kabul edilmesinin ardından hükümetten çekilmişti.

Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Andersson, dün parlamentoda yapılan oylamanın ardından tekrar göreve geldi.

İsveç Başbakanı, Eylül 2022'deki genel seçimlere kadar ülkeyi yönetecek.

 

Independent Türkçe, AFP, Bloomberg, PinknewsEuronews

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU