TÜİK: Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü

Kurumun verilerine göre ekonomi bir önceki çeyreğe göre 2,7 puan büyüme kaydetti

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdüğünü açıkladı.

TÜİK, yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 arttı.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 25,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 22,6, hizmetler yüzde 20,7, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 11,7, sanayi yüzde 10, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,3 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,7 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 19,9, inşaat yüzde 6,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık ise yüzde 5,9 azaldı.

"Emeğin payı düşüyor"

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), büyüme rakamlarının ardından yaptığı açıklamada 2019 yılı 3. çeyreğinde GSYH içinde yüzde 32,9 olan işgücü payının 2021 yılı 3. çeyrekte yüzde 29,8'e gerilediğini ifade etti.


Merkez, 2019 3. çeyrekte GSYH içinde işletme/sermaye payının yüzde 50,5 iken, 2021 3. çeyrekte yüzde 54,5'e yükseldiğini de belirtti ve “Emeğin payının gerilemesi ve sermaye payının artması pandeminin yoksulaştırıcı etkisini açıkça ortaya koymaktadır” açıklamasında bulundu.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU