Hindistan'ın yerel borsalarında kripto paralar yasak korkusuyla çakıldı

Hindistan yeni yasa tasarısıyla merkez bankasının çıkaracağı dijital para için çerçeve geliştirmeyi planlıyor

(Reuters)

Hint hükümetinin çoğu özel kripto parayı yasaklayacak bir yasa tasarısını parlamentonun gelecek kış oturumunda sunmayı planladığı haberlerinin ardından ülkedeki yerel borsalarda kripto para fiyatları sert düşüş yaşadı.

Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin dahil önde gelen birkaç kripto para biriminin fiyatı çarşamba günü Hindistan rupisi bazında yaklaşık yüzde 15 ile 20 arasında çakıldı.

2021 Kripto Para ve Resmi Dijital Paranın Düzenlenmesine Dair Yasa Tasarısı uyarınca Hindistan'da kripto paraya ilişkin madencilik, elde tutma, satma, ihraç etme, aktarma veya kullanma eylemlerine para cezası ve/veya 10 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salı günü sunulan kanun taslağı, herhangi bir kripto paranın arkasındaki süreç veya teknolojinin deney, araştırma veya öğretim amaçlı kullanılmasına imkan tanıyor. Hindistan ayrıca merkez bankasının söz konusu yasa aracılığıyla çıkaracağı, ülkenin resmi dijital para birimi için de bir çerçeve geliştirmek istiyor.

Kanun taslağı sanal paraların daha iyi kayıt altına alınma ve daha verimli sınır ötesi ödemeler gibi faydaları olduğunu kabul etse de kripto paraların aynı zamanda olası kara para aklama amaçlı kullanımı, tüketici riskleri ve ülkenin mali istikrarına tehdit oluşturmasına yönelik endişeleri de gündeme getiriyor.

Şu anda Hindistan'da kripto paraların kullanımına ilişkin bir düzenleme mevcut değil. Yeni yasa tasarısıyla hükümet, henüz açıklanmamış bazı istisnalar haricinde "tüm özel kripto paraları" yasaklamayı düşünüyor.

Tasarının parlamentonun 29 Kasım'da gerçekleştirilmesi planlanan sonraki oturumunda sunulacağına ilişkin haberlerin ardından yerel kripto para ticareti uygulaması WazirX yoğun kullanıcı etkinliğine sahne oldu ve salı günü geç saatlerde sistemi çöktü.

Yatırımlarını satmaya çalışan bazı WazirX kullanıcıları, platformda kripto para alıp satamamaktan şikayet etti.

WazirX başkanı Nischal Shetty yatırımcıların paniğe kapılmamasını ve kripto paralara inanmasını istedi.
 


Shetty, "Bu, Hindistan'daki kripto para düzenlemelerinin sonu değil, başlangıcı. Sektör temsil fırsatı buldu. Kanun koyucular büyüyen pazarı anlıyor" dedi.

Hindistan'da 15 milyondan fazla kişi kripto paraya sahip. Kötü faaliyetleri engellemenin ve yeniliği teşvik etmenin yolları mevcut.

Bununla birlikte Hindistan iç pazarındaki çöküş küresel kripto piyasasını etkilemedi. Bitcoin 57 bin dolar (yaklaşık 685 bin TL) seviyesine yakın işlem görmeyi sürdürüyor.

Hindistan'da şimdiye kadar kripto paraların düzenlenmesi için bir yasa tasarısı sunulmamış olsa da yıl boyunca yatırımcılar ve paydaşlarla birkaç görüşme gerçekleştiren hükümet, tasarının hazırlandığı zamandan bu yana tutumunun değişmiş olabileceğine dair bazı işaretler verdi.

Bahse konu müzakereler sonrası hükümete yakın kaynaklar da Hindistan hükümetinin sanal paraları doğrudan yasaklamak yerine ağır vergiler uygulayıp ticaretini caydırarak kripto paraya düzenleme getirmeye çalıştığını belirtti.

Yakın zamanda Başbakan Narendra Modi de kripto paraların kullanımıyla ilgili üst düzey bir toplantıya başkanlık etti. Hükümet kaynakları, düzenlenmemiş kripto para piyasalarının kara para aklama ve terör finansmanı için bir yol halini almasına izin verilemeyeceğini savundu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU