Merkez Bankası'ndan yükselen döviz kuru sonrası açıklama

Açıklamada, "Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir" denildi

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), döviz kurunda yaşanan kur yükselişleri ve oynaklığına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Merkez Bankası'nın uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında, kur seviyesine ilişkin bir taahhüdünün olmadığı belirtilerek, "Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir. Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir. Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir" denildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:

Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Türk lirası dolar ve euro karşısında "eridi"

Türk lirası bugün tarihin en büyük günlük değer kayıplarından birinin yaşadı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesi sonrası dolar/TL yükselişini sürdürdü.

Gün içerisinde dolar 13,50 lira seviyesine ulaşırken, euro 15,20 lira zirvesini gördü.

Piyasalarda yaşanan bu gelişmeler sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Ankara'da bir görüşme gerçekleştirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU