Görevden alınan TCMB Başkan Yardımcısı Tümen: Bu irrasyonel deneyi bir an önce terk etmeliyiz

"Türk lirasının değerini koruyacak, Türk halkının refahını gözetecek kaliteli politikalara bir an önce dönmemiz gerekiyor"

Fotoğraf: Twitter

Ekim ayında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevden aldığı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Semih Tümen, Türk Lirası’ndaki değer kaybının ardından dikkati çekici bir yorum yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tümen, Twitter hesabında paylaştığı mesajda Türkiye’de şu an uygulanmaya çalışılan ekonomi yönetiminin irrasyonel bir deney olduğunu belirtti.

Tümen, mesajında “Başarı şansı olmayan bu irrasyonel deneyi bir an önce terkedip Türk lirasının değerini koruyacak, Türk halkının refahını gözetecek kaliteli politikalara bir an önce dönmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Yaklaşık 20 sene boyunca Merkez Bankası’nda çeşitli görevlerde yer alan Tümen, “Bunu nasıl yapacağımızı yeniden hatırlamakta fayda var” ifadesiyle sonlandırdığı mesajında eski TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın yazdığı bir yazıyı da paylaştı.


Bu yazı, Erdoğan’ın TCMB Başkanlığı’ndan mart ayında görevden aldığı Naci Ağbal’ın, görevine devam ederken kaleme aldığı “Kalıcı fiyat istikrarı için kararlı ve öngörülebilir para politikasının önemi” başlıklı yazısı.

Ağbal’ın "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak bizim en önemli önceliğimiz, temel görevimiz olan fiyat istikrarını sağlamak ve bunu kalıcı hale getirmek" ifadelerine yer verdiği yazısını, TCMB’nin faizleri 100 baz puan düşürdüğü 23 Eylül toplantısından önce Twitter hesabında paylaşması dikkati çekmişti.

Semih Tümen kimdir?

Tümen’in TCMB sitesinde yer alan özgeçmişi şöyle:

1977 yılında Elazığ’da doğan Semih Tümen, 2000 Yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Sonrasında 2006 yılında London School of Economics Ekonometri ve Matematiksel Ekonomi, 2007 yılında Chicago Üniversitesi Ekonomi bölümlerinde yüksek lisans; 2012 yılında ise Chicago Üniversitesi Ekonomi doktora programlarını tamamladı. 2002 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında uzman yardımcısı olarak göreve başlayan Tümen, 2011 yılına kadar çeşitli birimlerde görev yaptı. 2011 yılında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğünde ekonomist olarak görev yapmaya başladı. Tümen, 2015-2016 yılları arasında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdür Yardımcılığı; 2016-2018 yılları arasında ise Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü. Tümen, 2018 yılından sonra TED Üniversitesi, İktisat Bölümü’nde Bölüm Başkanı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinde Danışman olarak görev yapmıştır. Ayrıca, 2015 yılından itibaren Institute of Labor Economics ve Economic Research Forum’da Bilim Kurulu Üyesi olarak görev almıştır. Uluslararası dergilerde birçok çalışması yayımlanan Tümen, pek çok uluslararası akademik dergide de hakemlik ve editörlük yapmıştır. Evli ve 1 çocuk babası olan Semih Tümen, 25 Mayıs 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştır.

Tümen, 13 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alınmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU