Türkiye, play-off'ta Dünya Kupası bileti arayacak... "Denizi geçip derede boğulduk, iki maçtan sonra doğrudan gidememek skandal"

Türkiye, 2022 Dünya Kupası yolunda gruptan çıkarak play-off turuna kalmayı garantiledi. Spor yazarları Faik Çetiner ile Sinan Vardar, ay-yıldızlıların play-off şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

A Milli Futbol Takımı, Dünya Kupası Elemeleri'ni ikinci sırada tamamlayarak play-off'ta oynama hakkı kazandı / Fotoğraf: @MilliTakımlar

Türkiye A Milli Futbol Takımı, Alman teknik adam Stefan Kuntz yönetiminde Dünya Kupası yolunda emin adımlarla ilerliyor.

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu'ndaki son maçında Karadağ'a konuk olan ay-yıldızlılar, 1-0 geriye düştüğü maçta Kerem Aktürkoğlu ve Orkun Kökçü'nün golleriyle sahadan 2-1'lik üstünlükle ayrıldı.

Topladığı 21 puanla grupta ikinci sırada yer alan Türkiye, Hollanda ile beraber gruptan çıkmayı başardı.

 

 

Norveç'in puan kaybı, Türkiye'ye yaradı

Eleme gruplarına Hollanda ve Norveç galibiyetleriyle başlayan Türkiye, üçüncü karşılaşmasında Letonya ile berabere kaldı.

Haziran ayında EURO 2020 finallerine katılan ancak oynadığı üç karşılaşmada da sahadan yenilgiyle ayrılarak beklentilerin uzağında kalan ay-yıldızlılar, turnuvaya puansız ve moralsiz veda etti.

EURO 2020 finalleri sonrası ilk ciddi sınavına Karadağ karşısında çıkan Türkiye, öne geçtiği maçta üstünlüğünü koruyamadı ve sahadan 2-2'lik beraberlikle ayrıldı.

G Grubu'ndaki beşinci maçında deplasmanda Cebelitarık'ı 3-0 yenerek yoluna devam Türkiye, altıncı karşılaşmasında Hollanda'ya 6-1'lik tarihi skorla yenilerek hem grup liderliğini rakibine kaptırdı hem de üçüncü sıraya geriledi.

 

 

Hollanda hezimeti sonrası teknik direktör Şenol Güneş'in görevine son veren Türkiye, yoluna Alman teknik adam Stefan Kuntz'la devam etme kararı aldı.

Kuntz yönetiminde ilk resmi maçına Norveç karşısında çıkan Türkiye, sahasında rakibiyle 1-1 berabere kalarak gruptan çıkma yolunda oldukça kritik bir puan kaybı yaşadı.

Gruptaki sekizinci maçında Letonya'ya konuk olan Kuntz'un öğrencileri, rakibini deplasmanda 2-1 mağlup ederek şansını son maçlara taşıdı.

Cumartesi günü grup ikincisi Norveç'in puan kaybettiği haftada Cebeiltarık'ı 6-0 mağlup eden Kuntz'un öğrencileri, yeniden ikinci sıraya yükseldi.

Türkiye, gruptaki son maçında Karadağ'ı 2-1 mağlup etti ve play-off turuna kalmayı garantiledi.

 

 

Türkiye'yi play-off'ta zorlu rakipler bekliyor 

G Grubu'nda uzun süre lider olan ancak sonraki maçlarda elde ettiği başarısız sonuçlarla şansını zora sokan ay-yıldızlılar, gruptan çıkmayı başarsa da bu turdaki zorlu rakipler "Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak" sözünü akıllara getirdi.

Grubunu ikinci sırada tamamlayan, seri başı olma hakkını da elde edemeyen Türkiye'yi play-off'larda dişli rakipler bekliyor.

Portekiz, İskoçya, İtalya, Rusya, İsveç ve Galler, ay-yıldızlıların seri başı rakipleri arasında yer alıyor. Türkiye'nin yanı sıra play-off'larda mücadele edecek diğer takımlar ise Polonya, Kuzey Makedonya, Ukrayna, Çekya ve Avusturya'dan oluşuyor.

Play-off etabında, Avrupa Elemeleri'nde gruplarında ikinci sırada yer alan 10 takım ile Uluslar Ligi'nden gelen 2 takım mücadele edecek. Seri başı uygulamasının olacağı kura çekimi sonunda 12 takım 4'erli 3 gruba ayrılacak. 

Takımlar gruplarında tek maç üzerinden yarı final ve final maçları oynayacak. Play-off etabından toplam 3 takım daha 2022 Dünya Kupası biletini alacak.

Play-off turunda yarı final maçları 24 Mart, final maçları ise 29 Mart'ta yapılacak. Play-off yarı final maçları, seri başı takımların ev sahipliğinde oynanacak.

 

 

"Denizi geçip derede boğulduk, iki maçtan sonra doğrudan gidememek skandal"

Spor yazarları Faik Çetiner ile Sinan Vardar, ay-yıldızlıların play-off şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Türkiye'nin grup elemelerinde Hollanda ve Norveç galibiyetleriyle Dünya Kupası'na kesin katılacak düşüncesinin hakim olduğunu ancak sonrasında işlerin olumsuz yönde değiştiğine işaret eden Çetiner, şöyle konuştu:

Hollanda ve Norveç galibiyetleri sonrası banko gidecek dedik, ondan sonra denizi geçip derede boğulduk. Özeti bu! O iki maçtan sonra doğrudan gidememek skandal! Hollanda maçını 6-0 değil de 1-0 kaybetsen puan olarak değil ama averaj olarak bile yakalama ihtimali olacaktı. Yazık oldu!

"Hayal kuruyorlar ancak öyle bir şey yok, seri başı takımları hepimiz görüyoruz"

Türkiye'nin Karadağ karşısındaki galibiyetinin spor medyasında abartıldığını dile getiren Çetiner, şu eleştiriyi getirdi:

Bugün gazetelere, yorumculara bakıyorum. Karadağ maçından sonra methiyeler dizmişler. Önümüzde çok önemli sınavlar var. 2 zor maç oynayacağız. Nasıl aşacağız onları? Bu Milli Takım onları aşacak düzeyde görünmüyor. Karadağ'ı yendik ancak Karadağ Avrupa futbolunda çok önemli bir ülke mi yani? Evet iyi takım, koşuyor, Hollanda'dan iki puan aldı falan ama eski Hollanda olsa 2-0'dan maç mı verirdi? 'Bekle bizi Katar' gibi hayaller kuruyorlar ancak öyle bir şey yok! Seri başı takımları hepimiz görüyoruz. Önce onu geçeceksin, sonra dış sahada tek maç eliminasyon üzerinden oynayacaksın, yarı final oynayacaksın nerede oynayacağın belli değil. Ben çok zor görüyorum. İnşallah gider ancak inşallah-maşallah ile bu işler olmuyor, gerçeklere bakmak lazım. Bugün medyada ise 'Dünya Kupası bizi bekliyor' deniliyor. Nerede bekliyor? Biz Dünya Kupası trenini kaçırdık. Hollanda, Norveç galibiyetlerinden sonra tren geldi ancak biz önümüzde duran trene binmedik. Tren Katar'a gitti. Temennim Türk Milli Takımı'nın Katar'a gitmesi ancak şansını çok zayıf görüyorum.

"Galler veya Rusya ile şansımızın daha fazla olacağını düşünüyorum"

Türkiye'nin play-off turunda karşılaşması muhtemel seri başı takımlarla oynayacağı maçların çok zor geçeceğine değinen Çetiner, bu turdaki rakiplerle ilgili, "İtalya, Portekiz, İsveç ile zaten çıkarsak deplasmanda oynayacağız. Çok zor maçlar. Galler veya Rusya ile şansımızın daha fazla olacağını düşünüyorum" dedi.

 

 

"Beni en çok sevindiren genç futbolcuları kazanmamız oldu"

Türkiye'nin eleme gruplarına Hollanda ve Norveç galibiyetleri ile başladığını ve bu nedenle finallere gitme yolunda çok ümitli olunduğunu hatırlatan Vardar, şöyle konuştu:

Bu iki maç sonrasında şanssız bir Letonya beraberliği aldık. O maçı kazansak şu anda birincilik için en iddialı takım olacaktık. Ayrıca sonraki maçta da Karadağ ile şanssız beraberlik aldık. İki maçta 4 puan kaybettik. İyi bir jenerasyon yakaladı milli takım. Bilhassa beni en çok sevindiren genç futbolcuları kazanmamız oldu. Bunu sağlayanlara teşekkür etmek lazım. Nihat Başkan'ın en az üç Türk oyuncu oynatma mecburiyeti getirmesini yarı yarıya indirmek gerekir. Kerem, Halil, Rıdvan, Orkun'un olduğu çok genç bir jenerasyon yakaladık. Eğer play-off'u da kazasız atlatır, 2022 Dünya Kupası'nda da şanslı kura çekersek orada da iddialı olabiliriz.

"Gençleştirme hamlesiyle Türk Milli Takımı bir ivme kazandı"

Türkiye'nin son 4 maçında teknik direktörlük koltuğuna oturan Stefan Kuntz ile ilgili de görüşlerini aktaran Vardar, şu ifadeleri kullandı:

Teknik direktörlerin payı burada yüzde 10'dur. Buradaki yönetim tarzı, idare içinin aldığı kararlar önemli. Çünkü gençleştirme hamlesiyle Türk Milli Takımı bir ivme kazandı. Bu konularda daha radikal kararlar alınmalı çünkü Türk futbolcuları çok yetenekli. Bunları en iyi bilenlerden biriyim. Türk gençleri dünyadaki en yetenekli futbolculardan ama önleri kesik. Menajerler, yabancı oyuncular hatta yaşı geçmiş yabancı oyuncular eliyle bu yapılıyor. Stefan Kuntz Türkiye'de başarılı olur. Bir kere Alman disiplini var. Büyük bir tecrübesi yok ancak orada Hamit Altıntop'un olması şöyle bir değer kazandırdı: İlk defa bir futbol adamı teknik direktörü seçti. Hamit Altıntop getirdi Kuntz'u bu da Türkiye'de örnektir takımlarımıza. Nihat Bey'i bu konuda tebrik ediyorum.

"Çok güçlü takımlar var, inşallah güzel bir kura çekeriz"

Türkiye'nin play-off'larda karşılaşacağı zorlu rakipleri de değerlendiren Vardar, sözlerini şöyle noktaladı:

Türk Milli Takımı iyi bir jenerasyon yakaladı. Çok güçlü takımlar var. Hakkımızda hayırlısı olsun. Şu gelsin, bu gelsin diye bir temenni yapmıyorum sonra uğursuz geliyor. İnşallah güzel bir kura çekeriz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU