TFF'nin Kuntz tercihi... Türkiye'de milli takımın başına geçecek teknik adam bulanamadı mı?

Mustafa Denizli'nin "TFF, Türkiye'de milli takımın başına geçecek kalitede bir teknik adam bulamadı" sözleri tartışılıyor. Spor yazarları Büyüka ile Gökçe, TFF'nin Kuntz tercihini Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Stefan Kuntz / Fotoğraf: Reuters

Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda Şenol Güneş'ten boşalan teknik direktörlük koltuğuna Almanya U21 Teknik Direktörü Stefan Kuntz'un getirilme ihtimali tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kuntz'un Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) daveti üzerine İstanbul'a şartları görüşmek üzere gelmesi, tartışmaları daha da alevlendirdi.

Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, Kuntz tercihine ilk tepki gösteren isim oldu.

A Milli Futbol Takımı'nın yeni hoca arayışı ile ilgili konuşan Ataman, bu konuda bir isim telaffuz etmesinin kendisine yakışmayacağını dile getirerek, şu ifadeleri kullanmıştı:

Türk Milli Takımı'nı çalıştıracak en az 5 isim var. Anlaşıldığı söylenen isimden daha kariyerli isimler var. Her antrenör, Türk Milli Takımı'nda çalışmaktan gurur duyar. Türk Milli Takımı'nın başında Türk hoca olmalı. Ancak kaliteli, kendini ispat etmiş, kulüp ve ülke kariyerinde çok başarılı olmuş bir hoca olabilir, Guidetti gibi. Ancak Ümit Milli Takım'dan bir hocanın A Milli Takım'ın başına geçmesi Türk futbolunun çok aşağılanmasıdır bana göre.

Sergen Yalçın'dan destek

Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın ise A Milli Takım'ın başına geçeceği konuşulan Kuntz hakkında şu açıklamayı yaptı:

Anlaşma olmuşsa hayırlı olsun. Stefan Kuntz'a elimizden gelen yardımı yaparız. Biz bu ligdeki hocalar olarak, A Milli Takım'ın başındaki hocaya yardımcı olmak için çabalamalıyız.

Denizli'nin sözleri tartışmaları alevlendirdi

TFF'nin Kuntz'la görüşmeleri spor kamuoyunda tartışmaları sürdürürken, en dikkat çeken çıkış, Altay'ı çalıştıran deneyimli teknik adam Mustafa Denizli'den geldi.

Altay'ın Göztepe'yi 2-1 yendiği maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Denizli, A Milli Futbol Takımı'nın başına Alman Kuntz'un getirilmesinin gündemde olduğu ve yabancı sınırı tartışmalarına karşılık milli takım için yabancı bir isimle anlaşılmasına kamuoyunda tepki olduğunun aktarılması üzerine şu açıklamayı yaptı:

Esasında tepkilerini iyi veren, duyarlı bir kamuoyumuz var. Hem meslek hayatımdan hem futbolculuk hayatımdan arkadaşımız Şenol Güneş hakkında Fatih Hoca geçen hafta son derece açık beyanlarda bulundu. Onun üzerine bir şey ilave etmeye gerek yok. 'Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye'de milli takımın başına geçecek kalitede bir teknik adam bulamadı' bunu demek lazım. Onun dışında başka ilave edecek bir şey yok.

 

Şansal Büyüka-Milliyet.jpg
Şansal Büyüka / Fotoğraf: Milliyet

 

Büyüka: Kuntz'a oranla daha güçlü, dünyanın çok daha saygı duyduğu bir yabancı hoca isterdim

TFF'nin 2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde mücadele eden milli takımda teknik direktörlük görevine kalan 4 maçlık süre için bir antrenörle anlaşmasının daha doğru olduğunu söyleyen Büyüka, "3-5 yıllık kontratlardan çok sadece Avrupa Şampiyonası, Dünya Kupası ile sınırlı anlaşmalar yapılmasından yanayım. Hoca başarılı ise devam eder. Etmezse turnuva sonunda görevi biter" dedi. 

A Milli Takım'ın yeni hocası olması beklenen Stefan Kuntz ile ilgili de konuşan Büyüka, şu ifadeleri kullandı:

Kuntz'un başarısı, Almanya için aslında sıradan bir başarı. Almanya'da altyapılarda futbolcu kaynıyor, müthiş bir sistematikleri var. Kurulu bir düzende Ümit Milli Takım çalıştırmak ve şampiyon yapmak çok zor değil, bunu herhangi bir hoca da yapabilir. Önemli olan Türkiye gibi düzensizliğin düzen olarak yerleştiği, sistemin konuşulduğu ama hiç uygulanmadığı bir ortamda hocalık yapabilmek. Açıkçası ben milli takım için Kuntz'a oranla daha güçlü, dünyanın çok daha saygı duyduğu bir yabancı hocayı isterdim.

"Süper Lig tecrübeli ve Almancayı da çok iyi konuşan Hikmet Karaman'ı Kuntz'un yardımcılarından biri yapardım"

TFF'nin Kuntz'un yanına atayacağı yardımcı isim çok önemli. Bu Almanya'yı da Türkiye Süper Lig'ini de çok iyi bilen biri olmalı. Hocalığına inanmama rağmen bu Tayfun Korkut ya da benzeri Almanya'da yaşayan isimler olursa Türkiye gerçeklerini görmekte zorlanabilirler. Açıkçası benim aklımda Almanya'da futbol ekolünü tamamlayan, Türkiye'de her gelişmeyi yakından takip eden ender hocalardan biri olan ayrıca Süper Lig tecrübesi bulunan ve Almancayı da çok iyi konuşan Hikmet Karaman'ı Kuntz'un yardımcılarından biri yapardım. Bunu Hikmet Hoca kabul eder mi bilemem ama milli bir görev olduğu için sanırım bu teklife 'evet' derdi ve Kuntz'a Türkiye gerçeklerini göstermek için yardımcı olurdu.

"Yeni kahramanlar da yaratmak zorundayız"

Türkiye'nin Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş'in ardından yeni ve başarılı teknik direktörlere ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Büyüka, sözlerini şöyle noktaladı:

Yeni kahramanlar da yaratmak zorundayız. Fatih Hoca ve Mustafa Hoca'nın yerlerine gelebilecek benzerleri yardımcı hocaları yetiştirebilsek keşke. Türkiye'de hiç olmadı. Piontek, Fatih Terim'e, Derwall, Mustafa Denizli'ye teslim etti. Mustafa Hoca giderse kime teslim edecek? Fatih Hoca gidince kime teslim edecek? Şenol Hoca giderse kime teslim edecek? Yok böyle biri.

 

Attila Gökçe-Twitter.jpg
Attila Gökçe / Fotoğraf: Twitter

 

Gökçe: Keskin hayal kırıklığı nedeniyle kamuoyunun Türk hocaları rahat bırakacağına güvenemiyorum

Türkiye'de milli takımı çalıştıracak bir değil birden fazla hoca olduğunu dile getiren Attila Gökçe, mevcut milli takım hocalarından 4'ünün Süper Lig'de mücadele ettiğini belirterek, Onların dışında da milli takımı çalıştıracak antrenörler var ancak hocalara güvensizliğimizden değil kamuoyunun keskin hayal kırıklığı sürecinde tepkileriyle, yorumlarıyla, sosyal ve konvansiyonel medyasıyla onu rahat bırakacağına güvenemiyorum. Kuntz'un göreve davet edilmesi Türk antrenörüne bir aşağılama değildir. Bunu böyle yorumlamam. Türkiye'yi tanıyor, seyirci reflekslerini, oyuncu alışkanlıklarını iyi-kötü biliyor, Almanya'da da tanıdığı Türk futbolcular var. O yüzden kültürel eşiği çabuk atlatır diye düşünüyorum. Emanetçi de olsa bu darbeler yemiş takımdan elde edilebilecek azami verimi sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu. 

"Altıntop, bu işi düşünüp taşınmıştır, dayanakları nedir kamuoyuna geciktirmeden anlatmalı"

Türkiye'de milli takım için zaman zaman yabancı antrenörlere ihtiyaç duyulduğunu aktaran Gökçe, Hiddink ve Lucescu örneklerini verdi:

Guus Hiddink böyle bir ihtiyaç sonucu Türkiye'ye geldi. Lucescu da aynı şekilde. Hiddink bize gereken saygıyı göstermedi. Lucescu bize gençleştirilmiş yepyeni bir milli takım bırakarak gitti. Dili biraz dikenliydi, o yüzden arkasından birçok laf söyledik ama milli takımda pozitif izler bırakan bir hocadır. Üçüncü kapıyı Kuntz'la açmak Hamit Altıntop'un fantezisi değil. Hamit Altıntıp'un oynadığı futbol da bizim dışımızda bir futboldu. Hamit Altıntıp'un her lafa 'maalesef' ile başlayan yorumları da bizim dışımızda, beklemediğimiz yorumlardı. O yüzden Hamit Altıntop farklı bir adam. Onun mentalitesine güveniyorum. Mourinho, Klopp ve birçok yabancı hoca ile görüşmesi var. Keşke antrenörlük fazına geçseydi. Altıntop, bu işi düşünüp taşınmıştır. Dayanakları nedir kamuoyuna geciktirmeden anlatmalı. Kamuoyu önünden kaçar gibi bir hali var, artık kaçmamalı. 

"Bundesliga'da şampiyonluk kazansa farklı bir elbise giydirirdik, şimdi stajer konumunda algılıyoruz" 

A Milli Futbol Takımı'nın başına geçmesi beklenen Kuntz'un, Almanya'nın sportif geleneklere sahip olduğunu söyleyen Gökçe, "Alman Ümit Milli Takımı'nda Avrupa şampiyonlukları kazanmış, Almanya'nın gelecekteki A Milli Takım antrenör adaylarından biriydi. Değerli bir adam, boş değil, başarılı... Bundesliga'da şampiyonluk kazansa hemen ona farklı bir elbise giydirirdik, şimdi stajyer konumunda algılıyoruz bu doğru değil" yorumunu yaptı.

"Hikmet Karaman ismi inşallah TFF'nin yüksek düşünürlerinin, en azından Hamit Altıntop'un da aklına geliyordur"

Yabancı teknik direktörün yanına yardımcı Türk antrenör konusunda Şansal Büyüka'nın yaptığı Hikmet Karaman önerisine destek veren Gökçe, söz konusu ikilinin birbiriyle çok uyumlu olacağını düşündüğünü vurgulayarak, "İkisi birbirinin kafasına sandalyeyi atar, ne dediklerini anlarlar. İkisi de dil sıkıntısı çekmez, mesaj sıkıntısı çekmez. Hikmet Karaman, Yılmaz Vural gibi insanlar mesleklerine son derece değer veren insanlar. İkisi de 'Üç Büyükler'in başında çalışacak kıraatte adamlar ama kamuoyu, kulüplerimiz onları istihdam etmekte ihmal etti. Hikmet Karaman, Kuntz'dan aşağı kategoride bir hoca değil. Hatta Hikmet Karaman ve Tolunay Kafkas iki yardımcı olabilir. Kafkas Ümit Milli Takımı'nın sorumluluğunu taşıyarak birlikte çalışmalı. Yatay entegrasyonla hep birlikte çalışılabilir. Kimse kimsenin altında-üstünde değil ama sorumlu Stefan Kuntz olarak bir çalışma düzeni oluşturulabilir. Şansal'ın aklına gelen inşallah TFF'nin o yüksek düşünürlerinin ya da en azından Hamit Altıntop'un da aklına geliyordur" ifadelerini kullandı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU