Plastik ördeğe benzeyen kuyrukluyıldız 200 yıl sonra dönmek üzere Dünya'ya en yakın geçişini yaptı

Rosetta uzay aracı, 10 yıllık yolculuğun ardından 2014'te 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına kavuşmuştu

Rosetta uzay aracına monte edilmiş kameralar, kuyrukluyıldızı yakından görüntülemişti (Avrupa Uzay Ajansı)

"Plastik ördek" şeklinde bir kuyrukluyıldız hafta sonu Dünya'ya en yakın geçişini yaptı ve artık bir 200 yıl daha gezegenimize dönmeyecek.

67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızı, gezegenimizin yakın çevresinden, 2214'e kadar dönmemek üzere ayrılmadan önce Dünya'ya 62,8 milyon kilometre (Mars'tan daha yakın) yaklaştı.
 


Kuyrukluyıldız ilk olarak 2014'te, Rosetta uzay aracının 10 yıllık bir kovalamacanın ardından ona yaklaşmasıyla ün kazanmıştı. O dönemde uzay görevine dahil olan bilim insanları bunu "şimdiye kadarki en seksi, en fantastik görev" diye nitelendirmişti.

Buz topu, kümes hayvanıyla ilgili tasvirini kuyrukluyıldızın banyo oyuncağını andıran ve (her ne kadar biri yaklaşık 4 kilometre genişliğinde olsa da) birbiriyle kaynaşmış iki kaya parçası şeklindeki görünümüne borçlu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rosetta yaklaşık üç yıl boyunca kuyrukluyıldızın yörüngesinde kalarak yüzeyi ve yakın çevresiyle ilgili ölçümler yapmıştı.

Kimyasal bileşimiyle ilgili bilgi toplamak için kuyrukluyıldıza Philae adlı daha küçük bir gemi inmiş fakat her şey yolunda gitmemişti. Space'in aktardığına göre Philae iki kez zıplamış ve sonunda onu kuyrukluyıldıza sabitleyecek olan iniş aracına bağlı iki zıpkının arızalanması sebebiyle bilim insanları için pek de ideal olmayan bir alana inmişti.

Çalışmanın yazarı Laurence O'Rourke, "4,5 milyar yaşındaki bu buz, kapuçinonuzun üzerindeki köpük kadar yumuşak, sahildeki denizköpüğü kadar yumuşak, bir kar fırtınasından sonraki en yumuşak kardan daha yumuşak" dedi.

Ona bir nesneyle vurup hareket etmesini ya da parçalanmasını bekleyemezsiniz, bu bir bulutu yumruklamak gibi olur.

Philae'nin yeni konumu güneş panellerinin Güneş'ten enerji elde edemediği bir uçurumun altıydı. İki günün ardından bu durum, kuyrukluyıldızın Güneş'e karşı açısının değiştiği Haziran 2015'te kısa süreliğine uyanıncaya dek aracın rezervlerinin tükenmesine neden olmuştu.

Bununla birlikte görevlerden toplanan veri miktarı Kuyrukluyıldız 67P'yi en iyi araştırılmış kuyrukluyıldız haline getirdi. Çalışma, bilim insanlarının bu gök isimlerinin kendi auroralarına sahip olduğunu keşfetmesinin yanı sıra Dünya'nın kendi geçmişi hakkında daha fazla şey anlamalarını sağladı.

Dünya'nın, geçmişte üzerinden geçen kuyrukluyıldızların su ve organik madde serptiği "kuru" bir gezegen olması mümkün. Bu da kuyrukluyıldızlardaki suyun bileşiminin Dünya'dakiyle aynı olduğu anlamına gelebilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU