Perseverance uzaylı ararken Mars'ta "hiç kimsenin görmediği bir şey" buldu

Keşif aracı, Mars toprağının altındaki bir mineral ve tortu kütlesini ortaya çıkardı

Perseverance 30 Temmuz 2020'de fırlatılmış ve 18 Şubat 2021'de Mars'a inmişti (Twitter/@NASAPersevere)

Perseverance keşif aracı, Mars yüzeyindeki kayaları kazıyarak "daha önce hiç kimsenin görmediği bir şeye baktı."

Keşif aracı, 25 Ekim'den beri Kızıl Gezegen'de NASA'nın dünya dışı yaşam arayışı kapsamında Jezero Krateri'nin Güney Séítah bölgesini inceliyordu. Fakat yakın zamanda Güneş'in Dünya'yla Mars arasındaki NASA iletişimini engellediği Güneş kavuşumu sırasında kısa bir molaya girmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mikrobiyal yaşam aramanın yanı sıra keşif aracı, bilim insanlarının gezegenin ikliminin daha doğru bir tarihini çıkarabilmesi için Mars jeolojisine dair numuneleri de geri getirecek.

Keşif aracı, içlerindeki mineralleri araştırmak için aşındırıcı aletini kullanarak yabancı kayaları kazıdı.

Keşif aracının resmi Twitter hesabında paylaşılan bir gönderide, "Kimsenin görmediği bir şeye bakmak için içeriye bir göz atıyorum. Yüzey katmanını çıkarıp altına bir bakmak için bu kayanın küçük bir parçasını aşındırdım. #SamplingMars için bir sonraki hedefime kilitleniyorum" ifadeleri yer aldı.


Keşif aracı kraterin katmanlı kayalarından birinin içinde çok çeşitli mineral ve tortulardan oluşan bir dairesel yapı bulunduğunu ortaya çıkardı. Bilim insanları bunu materyalin ne zaman oluştuğunu ve iklimin o dönemde nasıl olduğunu belirlemek için kullanabilir.

Yakın zamanda Jezero Krateri'nin eski bir nehir deltasının havzası olduğu ortaya çıkmış, suyun varlığı da Mars'ta geçmişte yaşam bulunması olasılığını artırmıştı.

Perseverance, bilim insanlarına üzerinde çalışmaları için Mars döküntüleri götüreceği 43 numune tüpü taşıyor. Yakın zamanda keşif aracı (önceki numune gizemli şekilde kaybolduktan sonra) ilk "mükemmel" kaya numunesini toplamıştı. Uzay ajansı şimdi muhtemelen bu bölgeden yeni bir numune alacak. Eğer toplanırsa, bu kayalar daha önce toplananlardan bile daha eski olabilir.

NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı'nda, söz konusu görevde çalışan bilim insanlarından Vivian Sun, Ağustos 2021'de "Önümüzde 'Güney Séítah' bölgesinde potansiyel olarak daha eski kayalar var. Dolayısıyla bu daha yeni örneğe sahip olmak Jezero'nun tüm zaman çizelgesini yeniden yapılandırmamızı sağlayabilir" ifadelerini kullanmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU