Bakan Elvan: Hükümetin ihracatı desteklemek için yüksek döviz kuru hedeflediği doğru değil

"Türkiye’de dalgalı kur rejimi uygulanıyor. Kurun değeri de piyasada belirlenir"

Fotoğraf: Twitter / Lütfü Elvan

Hükümetin ihracatı desteklemek için yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumların gerçeği yansıtmadığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2022 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı.

Elvan buradaki açıklamasında“Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye’de dalgalı kur rejimi uygulanıyor. Kurun değeri de piyasada belirlenir. Bir ülkedeki rekabet artışı, üretkenlik artışından, inovatif kabiliyetlerden ve teknolojiyi kullanma becerisinden gelir. Verimlilik artışıyla desteklenmeyen bir büyüme modeli sürdürülebilir bir model değildir" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İthalatın artan fiyat ve ekonomik canlanmanın etkisiyle 2021 yılı Ekim ayı itibarıyla yıllık 259 milyar dolar olduğu bilgisini veren Elvan, "Altın ithalatına yönelik hayata geçirdiğimiz önlemler etkisini kayda değer şekilde ortaya koydu” dedi.

Elvan, cari işlemler dengesini orta ve uzun vadede kalıcı olarak iyileştirme çabası içinde olduklarını kaydetti.

Elvan'ın açıklamalarından diğer satırbaşları şöyle:

Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpası kamu maliyesidir. Mali disiplin şiarımızdan asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.

Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpası kamu maliyesidir. Mali disiplin şiarımızdan asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.

2021 yılı bütçemizde yüzde 4,3'lük bir bütçe açığı öngörmüştük. Bu yılı yüzde 3,5’in altında bir bütçe açığıyla kapatacağız.

Esnafın 2021’den önce kullandığı hazine destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75’ini yıl sonuna kadar biz karşılayacağız.

Yapılandırma Kanununa 5,9 milyon mükellefimiz başvurdu, 155 milyar lira alacak yapılandırıldı. 1 Kasım itibarıyla yaklaşık 46,2 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU