Erdoğan: Yangınlara karşı tarihimizdeki en zengin hava filosunu kurduk

Erdoğan, Türkiye'nin ağaçlandırmada çalışmalarında Avrupa'da birinci, dünyada 4. sırada olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Millet Ormanı'nda, "Milli Ağaçlandırma Günü" fidan dikim törenine katılarak konuşma yaptı.

"Atalarımızdan devraldığımız ağaç, çevre, yeşil sevgisini yeni nesillere aktarmak en başta gelen görevlerimizden birisidir" diyen Erdoğan, İmkan olanı her vatandaşımızın bahçesini ağaçla süslemesi görev zenginliğimizin ifadesidir. Ağaç dostu olan insanın da tüm canlıların da dostudur" diye konuştu.

Yangın ve sel baskınlarının bir tabiat ikazı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu ikazları görüyor ve verdiği mesajı alıyoruz" dedi.

"Hedefimiz fidan sayısını 7 milyara çıkarmak"

Erdoğan, son 19 yılda 5.5 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını da kaydetti.

BM raporuna göre, Türkiye'nin ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da birinci, dünyada 4. sırada yer aldığı aktaran Erdoğan, Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar dikilen fidan sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını yüz ölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır" ifadelerini kullandı.

Yaz aylarında Akdeniz'de yaşanan orman yangınlarıyla ilgili de konuşan Erdoğan şunları kaydetti:

299 orman yangını ile mücadele ettik bu yıl. Amerika'nın Kaliforniya bölgesinde, Sibirya'da yaşanan yangınlar önemli kayıplara yol açtı. Orman yangınlarına karşı uluslararası seviyede şimdiden güçlü işbirlikleri oluşturmamız gerekiyor. Yangına ilk müdahale süresini 40 dakikadan 12 dakikaya indirdik. Yangın başına düşen alan miktarını da geçmişe göre yarı yarıya düşürdük. Amfibik uçakları bu yıl filomuza dahile ttik. İnsansız hava araçlarını da orman yangınlarıyla mücadelede kullanmaya başladık. Çıkan her yangına en kısa sürede müdahale imkanına kavuştuk.Yangınlara karşı tarihimizdeki en zengin hava filosunu da bu dönemde kurduk. Ulaştığımız teknik donanım kapasitemizi değiştirmeye devam edeceğiz. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU