ABD'de kamyon şoförü krizi: Uyuşturucu testleri 72 bin sürücüyü işinden etti

ABD 10 yıl içinde 1 milyon kamyoncuya ihtiyaç duyacak

ABD'de kamyon sürücüleri 6 rakamlı maaşlar ve 15 bin dolara varan teşvikler alıyor. Ancak buna rağmen gençler hayatlarının bir kısmını ailelerinden uzakta geçireceği bu tür meslekleri tercih etmiyor (Pixabay)

Birleşik Krallık’ın ardından şimdi de ABD’de kamyon şoförü sıkıntısı patlak verdi. Ancak ABD’deki krizin nedeni, federal yasalar uyarınca yapılan uyuşturucu testleri oldu.

The New York Post’un haberine göre ABD karayollarında güvenliği artırmak için uygulanan uyuşturucu testlerini geçemediği için, Ocak 2020'den bu yana 72 binden fazla kamyon sürücüsü trafikten men edildi.

Amerikan Kamyon Taşımacılığı Birliği’nden yetkililer, halihazırda kamyon sürücüsü bulmada sorun yaşadıklarını, uyuşturucu testleriyle bu durumun daha da kötüleştiğini aktardı.

Birlik daha 2018’de sektördeki sürücü açığının 60 binden fazla olduğunu açıkladı. Üstelik gelecek 10 yıl içinde bir milyon sürücüye (yılda 110 bin kişi) daha ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililere göre kamyon sürücülerinin sayısının azalmasında gençlerin bu mesleği tercih etmemesi ve pandemi koşulları da etkili oldu. Bu gibi nedenlerle yeteri kadar uzun yol şoförü istihdam edemeyen Birleşik Krallık, son dönemde sürücü açığını Brexit sonrası göçmen yasalarını hafifleterek aşmaya çalışıyor. ABD’nin bu sorunu nasıl çözmeyi planladığı henüz belli değil.

Kamyon şoförlerinin istihdamına yardımcı olan, ABD merkezli DriverReach firmasının CEO'su Jeremy Reymer, "Uyuşturucu testlerinde şaşırtıcı sayıda sürücü kaybettik" diye konuştu.

Bu arada, patlak veren istihdam açığı ülkenin tedarik zincirini de felce uğrattı. Oyuncaklardan keresteye ve market ürünlerine kadar birçok ürünün fiyatı yükseldi.

Gıda dağıtımcısı Chef's Warehouse’un CEO'su Chris Pappas, "İşe almak istediğimiz belirli sayıda adayımız var ama uyuşturucu testlerini geçemiyorlar" dedi. Ülke genelinde lüks restoranlara yiyecek dağıtan firmanın şu anda yaklaşık bin sürücü eksiği var.

Yetkililere göre uyuşturucu testleri sırasında tespit edilen ihlallerin yüzde 56’sını esrar kullanımı oluşturuyor. Federal yönetimin yasadışı ilan ettiği esrarın "eğlence amaçlı kullanımı" ABD’deki 18 eyalette serbest.

Sektörün ileri gelenleri yasalar arasındaki bu uyumsuzluktan endişe duyarken, bazıları da esrarın vücutta 30 güne kadar kalabildiğini, bu nedenle testlerin doğru sonuç vermediğini savunuyor.

Öte yandan uyuşturucu kullandığı tespit edilen şoför sayısı da giderek artıyor. Verilere göre sonucu pozitif çıkan test sayısı, geçen yıla göre yüzde 13 arttı.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir işveren, kamyon şoförlüğüne başvuranların yüzde 15 kadarını uyuşturucu ihlalleri nedeniyle reddettiklerini ifade etti:

İşgücünün büyük bir yüzdesi artık sürücü olmaya uygun değil.

 

Independent Türkçe, The New York Post, Euronews

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU