Oxford Üniversitesi'nin Linacre Koleji, Vietnamlı iş kadınından aldığı yüklü bağış üzerine adını değiştiriyor

Gelen bağış üzerine, Rönesans dönemi tıp bilimcisi ve klasik edebiyat uzmanı hümanist Thomas Linacre'ın pabucu dama atıldı

Nguyen Thi Phuong Thao, Vietnam'da devlete ait petrol şirketi Petrolimex'in ana finansörlerinden HDBank'ın da yardımcı başkanı (Reuters)

Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi'ne bağlı Linacre Koleji, Vietnam'ın en zengin iş kadını Ngyuen Thi Phuong Thao'dan bağış aldıktan sonra adını Thao Koleji olarak değiştirecek.

Sovico Group Başkanı Nguyen Thi Phuong Thao ve Linacre Koleji Müdürü Nick Brown, 31 Ekim'de 155 milyon sterlinlik (yaklaşık 2 milyar TL) bir bağış sözleşmesi imzalamıştı.

Kolejin açıklamasına göre bağışla yeni bir lisansüstü merkezi kurulması ve burs fırsatlarının artırılması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, bağışın 50 milyon sterlinlik (yaklaşık 660 milyon TL) ilk kısmı alındığında, kolejin adının Thao Koleji olarak değiştirilmesi için konseye başvuruda bulunulacağı bildirildi.

1962'de kurulan ve lisansüstü eğitim veren okul, adını Rönesans döneminde yaşayan tıp bilimcisi ve klasik edebiyat uzmanı, hümanist Thomas Linacre'dan alıyor.

Öte yandan Oxford Üniversitesi'nde isim değişikliği planına sıcak bakmayanlar da bulunuyor.

Özellikle kendini "Oxford'un en çevreci koleji" olarak tanımlayan Linacre Koleji'nin denizde petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yürüten ve Vietnam'daki VietJet Air gibi havayolu şirketlerini bünyesinde barındıran bir holdingden bağış alması eleştirildi.

Öğrenciler, mezunlar ve akademisyenlerden oluşan, daha önceden fosil yakıt şirketlerinin isimlerinin okul binası ve enstitülerinden kaldırılmasını da talep eden Oxford Üniversitesi İklim Adaleti Kampanyası adlı grup, bağışın sıfır karbon standartlarını tehlikeye attığını söyledi.

Grubun açıklamasında "Linacre Koleji'nin fosil yakıt çıkarma işlemleriyle gezegenimizin hayatta kalmasını tehdit eden Sovico'dan gelen bağışı kabul etmesi bizi hayal kırıklığına uğrattı" ifadelerine yer verildi.



Independent Türkçe, Guardian, BBC 

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU