"180 milyon yıllık Dupnisa mağarası, bilinçsiz inşaat tehdidi altında"

Dupnisa’nın girişinde bulunan ormana otel yapılmasına tepki gösteren Mağaracılık Federasyonu, hukuki süreç başlattıklarını açıkladı

Fotoğraf: Mağaracılık Federasyonu.

Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, Kırklareli Demirköy’deki Dupnisa mağarası ve çevresinin bilinçsiz yapılaşma tehdidi altında olduğunu belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan Genç, "Mağara girişinin çevresindeki eşsiz güzelliğe sahip orman arazisine yapılmak istenen apart otele Kırklareli İl Genel Meclisi tarafından onay verildiğini" hatırlattı.

thumbs_b_c_0a9bed5a6e5315d28c1acb8d3aa3ed63.jpg
Dupnisa mağarasının içi. (Fotoğraf: AA)


Genç, 180 milyon yıllık olan ve 133 bitki türü ile Türkiye’deki yarasa türlerinin dörtte üçüne ev sahipliği yapan mağara ve çevresi hakkında verilen kararla ilgili olarak şunları kaydetti:

Bölge sakinlerinin de tepki gösterdiği onay kararı sonrası Kırklareli Kent Konseyi Başkanlığı, İl Genel Meclisine başvurarak Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanlığı ve Mağaracılık Federasyonunun da konuyla ilgili resmi raporlarını sunarak itirazlarını sundu.

Sözkonusu raporlarda mağaranın 2. derece sit alanı olduğu ve inşaat projesinde mağara ve çevresindeki ekosistemin göz ardı edildiği belirtildi. Konuyla ilgili yönetmeliklerde bu statüdeki mağaraların çevresine yalnızca günübirlik rekreasyon amaçlı yapılara izin verilmişken, bir apart otel inşaatının bu maddeye aykırı olduğu belirtildi.

Dupnisa’nın da aralarında bulunduğu B Grubu Mağaralar, doğal, estetik, bilimsel ve ekolojik açıdan değerleri sebebiyle ancak sağlık ve eko-turizm amaçlı faaliyetler için, doğal dengeler dikkate alınarak, ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonundan izin almak şartı ile kullanılabilecek mağaralardır.

e219c48e-767e-4aec-8611-6066d67bdb9c.jpg
Fotoğraf: Mağaracılık Federasyonu.


Genç, “Mağaracılık Federasyonu olarak bu yapılaşmanın önüne geçilmesi için hukuki süreci başlatmış bulunmaktayız. Ülkemizin en önemli doğal değerlerinden biri olan bu mağarayı ve çevresindeki bozulmamış, eşsiz doğayı görmenin tüm yurttaşların hakkı olduğunu, ve bu hakkın uluslararası sözleşmelere de aykırı bir şekilde hiçe sayılmasının önüne geçmek için her türlü hukuki yola başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.

4ccdde86-5c70-4a14-8a1a-31fa20af95c9.jpg
Fotoğraf: Mağaracılık Federasyonu.


 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU