MSB: ABD ile ikinci F-35 toplantısı birkaç ay içinde Washington'da yapılacak

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, "Birinci olarak F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi, eğer bunlar olmuyorsa ödediğimiz paraların iadesi şeklinde bir görüşümüz var" ifadelerini kullandı

Fotoğraflar: AA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Türkiye ve ABD savunma bakanlıklarından heyetlerin F-35'lerle ilgili ikinci toplantıyı birkaç ay içinde Washington'da yapmayı planladığını bildirdi.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Binbaşı Pınar Kara, Bakanlıktaki Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgilendirme Merkezi'nde basın bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

Kara, Pentagon'dan gelen heyet ile F-35 savaş uçakları konusunda yapılan görüşmeye ilişkin soru üzerine Türkiye ve ABD savunma bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi amacıyla geçen hafta Ankara'da bir toplantı gerçekleştirildiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk"

Toplantı sonucunda, müzakerelere devam edilmesi konusunda mutabık kalındığını dile getiren Kara, "İlk toplantı yapıldı. Her iki taraf bakış açılarını ve kendi pozisyonlarını ortaya koydular. Birkaç ay içinde de ikinci toplantının Washington'da yapılması planlanıyor. Görüşmelerde problemlerin çözümüne ilişkin yöntemler ele alınıyor" diye konuştu.

Görüşmelerde, Türkiye'nin F-35 programına dönülmesine yönelik konuların da ele alınıp alınmayacağına yönelik soruya karşılık kaynaklar, "Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Birinci olarak F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi, eğer bunlar olmuyorsa ödediğimiz paraların iadesi şeklinde bir görüşümüz var. Bu kapsamda görüşmeler devam edecek" dedi.

"Tezkere mücadelenin sürekliliğini sağlamak için 2 yıl süreyle belirlendi"

Bakanlık kaynakları, Irak ve Suriye'ye asker göndermeyi içeren tezkerenin TBMM'de kabul edildiği belirtilerek, bunun süresine ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

İcra ettiğimiz harekatlarla ülkemize yönelik Irak ve Suriye'den kaynaklanan tehditler azalmış olmakla birlikte hala devam ediyor. Buradaki mücadele bir süreklilik gerektiriyor. Bu sürekliliğin, devamlılığın sağlanması için süre iki yıl olarak belirlendi. Aynı zamanda mücadeledeki kararlılığımızın dosta, düşmana gösterilmesi için bu şekilde çıkarıldı. Ayrıca tezkeredeki ifadelerden hareketle yabancı silahlı kuvvetlerinin ülkemizde bulunması konusu da tartışıldı. Bu ifade 2014 yılından beri çıkarılan bütün tezkerelerde aynı ifadelerle yer aldı. Bu tezkerede bu konuyla ilgili yeni bir ifade yok. 2014'te BMGK'nın 2170 sayılı DEAŞ ve diğer terörist oluşumlarla mücadele konusunda bir kararı var. Bu kapsamda DEAŞ ile mücadeleye yönelik uluslararası koalisyon kuruldu. Bakanlar Kurulumuzun o dönemde aldığı bir karar da var. Bu karara istinaden çıkarılmış bir tezkere ve 2014 yılından itibaren çıkarılan bütün tezkerelerde aynı ifadeler yer alıyor. Bunun arkasında başka bir şey aramaya gerek yok.

F-35 tartışmaları

Türkiye, ABD'nin karşı çıktığı Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın almasının ardından 1.4 milyar dolar harcama yaparak ortak haline geldiği F-35 savaş uçağı üretim programından çıkarıldı. Türkiye'nin en az 100 adet F-35 savaş uçağı siparişi kapsamında üretilen uçaklar da ABD tarafından teslim edilmedi.

ABD, Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımları uyguladığı gibi Ankara'nın F-35 için ödediği bir milyar 400 milyon doların nasıl ödeneceğine dair de bir açıklama yapmadı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da İtalya dönüşü yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Hepsinden öte tabi bizim bu F-35 konumuz var. Malum bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yaptığımız bir ödeme var. Bununla ilgili olarak da F-16 tedarikini müzakere ettik. Bu konuda da kendilerinden olumsuz bir yaklaşım görmedim.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU