ABD ile Türkiye heyetleri F-35 anlaşmazlığı konusundaki ilk toplantıyı tamamladı

İki heyet arasında anlaşmazlıkların çözümü için görüşmeler yapıldı

Fotoğraf: AA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD heyetinin Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasından kaynaklanan anlaşmazlıkları görüşmek üzere Ankara'da temaslarda bulunduğunu bildirdi.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada yapan Pentagon, Sözcüsü Yarbay Anton T. Semelroth Avrupa ve NATO Politikası Baş Direktörü Andrew L. Winternitz ve Savunma Bakanlığı Tedarik ve İkmalden Sorumlu Müsteşarlığın Planlama, Programlar ve Analiz Direktörü Melissa Benkert'in öncülük ettiği Savunma Bakanlığı heyetinin 27 Ekim'de Ankara'da temaslarda bulunduğunu belirtti.

Yarbay Semelroth, heyetin, "Türkiye'nin F-35 programından çıkarılma sürecinin 23 Eylül'de nihayete erdirilmesi" konusundaki anlaşmazlıkların çözümü için görüşmeler yaptığını ifade etti.

Görüşmede Milli Savunma Bakanlığı’ndan yetkililerin bulunduğunu kaydeden Sözcü, "Toplantı, Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin Türkiye'nin F-35 programına önceden katılımını saygıyla sonuçlandırma taahhüdünü göstermektedir. Tartışmalar verimli geçti ve delegasyonlar önümüzdeki aylarda Washington D.C'de tekrar bir araya gelmeyi planlıyor" ifadelerine yer verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı da toplantı sonucunda müzakerelere devam edilmesi konusunda mutabık kalındığını belirtti.

F-35 tartışmaları

Türkiye, ABD'nin karşı çıktığı Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın almasının ardından 1.4 milyar dolar harcama yaparak ortak haline geldiği F-35 savaş uçağı üretim programından çıkarıldı. Türkiye'nin en az 100 adet F-35 savaş uçağı siparişi kapsamında üretilen uçaklar da ABD tarafından teslim edilmedi.

Türkiye bunun ardından daha eski teknolojiye sahip yeni F-16 savaş uçakları ve elindeki F-16'ları modernize edecek ekipman satın almak için teklifte bulundu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu teklifi Türkiye'nin 1.4 milyar dolar ödemesine bir karşılık olarak ABD'nin yaptığını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise yaptığı açıklamada Erdoğan'ı doğrulamayarak şunları kaydetmişti:

Şunu söyleyebilirim ki Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin F-16 taleplerine herhangi bir finansman teklifinde bulunmadı. Savunma Bakanlığı, Türkiye ile F-35 programı, bu anlaşmazlığın nasıl çözüleceği konusunda istişarelerde bulunuyor.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU