Fenerbahçe'de düşüş sürüyor, liderlikten 7. sıraya geriledi... "Pereira'nın elinde Türkiye Ligi'nin en iyi kadrosu var ama burada eğleniyor"

2 haftada liderlikten 7. sıraya gerileyen Fenerbahçe'de eleştiriler Pereira'ya yöneldi. Spor yazarı Faik Çetiner, sarı-lacivertlilerdeki kötü gidişin nedenlerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Fenerbahçe, 11. hafta maçında Konyaspor'a 2-1 yenilerek 7. sıraya kadar geriledi / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe'de "kötü gidişat" sürüyor.

Vitor Pereira ile sezona iyi bir başlangıç yapan sarı-lacivertliler, 9. haftada lider gittiği Trabzon'dan 3-1'lik yenilgiyle ayrılarak büyük düşüşün önünü açtı. 

Takip eden hafta sahasında Alanyaspor karşısında 2-1 kaybeden Fenerbahçe, Süper Lig'in 11. haftasında konuk olduğu Konyaspor'a da aynı skorla yenildi.

Yaklaşık 14 gün içerisinde liderliği kaybeden Fenerbahçe, ligde 7. sıraya kadar gerilemesinin yanı sıra zirvedeki Trabzonspor ile aradaki puan farkını da 8'e çıkartarak şampiyonluk yarışında ağır yara aldı.

Pereira, Yanal ve Bulut'u yakalayamadı

Sezon başında "Vitor Pereira Fenerbahçe'de: 'Yarım kalan hikaye mutlu bir sona kavuşacak" başlığıyla yapılan açıklama ile ikinci kez sarı-lacivertli ekipte göreve başlayan Portekizli çalıştırıcı, eleştirilerin odağında.

Hazırlık maçlarında, Avrupa Ligi elemelerinde ve ilk haftalarda seri galibiyetlerle sezona giriş yapan Pereira'nın öğrencileri, son günlerdeki düşüşle geçen sezonları aratır oldu.

Şampiyonluğa hasret geçen son üç sezonda takımın başına geçen 7. isim olan Pereira, kendinden önceki başlangıçları yakalayamadı.

 

 

11. hafta itibariyle 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 mağlubiyet yaşayan Pereira'nın öğrencileri, 2019-20'de Ersun Yanal'ın 20, 2020-21 sezonunda ise 23 puan elde eden Bulut'un Fenerbahçe'sinin gerisinde kaldı.

Süper Lig'i 2018-19 sezonunda 6., 2019-20'de 7. ve geçen sezon da 3. sırada bitiren Fenerbahçe, 11. haftası tamamlanan bu dönemde lider Trabzonspor'un 8 puan gerisinde kalarak taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.

"Pereira'nın elinde Türkiye Ligi'nin en iyi kadrosu var ama burada eğleniyor"

Spor yazarı Faik Çetiner, Fenerbahçe'de yaşanan düşüşü Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Fenerbahçe'deki kötü gidişin bir tek sebebi var" diyen Çetiner, "Yönetimin yanlış seçimi Pererira. Başka bir açıklaması yok, adres Pereria. Bunun dışında bir sebep aramaya gerek yok. Pereira'nın elinde Türkiye Ligi'nin en iyi kadrosu var ama eğleniyor burada" dedi. 

Pereira'nın sezon başından itibaren uyguladığı ve çokça eleştiri alan üçlü savunma dizilişinin takıma yarar sağlamayacağını savunan Çetiner, geçmiş dönemlerde de bu dizilimin denendiğini ancak başarısız olunduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

Fenerbahçe'de üçlü savunmayı geçmiş yıllarda Hiddink denemişti. Tabii o zamanlar çok gündemdeydi. 'Hiddink Fenerbahçe'de, Hollandalı teknik direktör' gibisinden açıklamalar yapılıyordu. Sonra üç ay kadar kaldıktan sonra ülkesine gönderildi. O da 3-5-2 sevdasından muzdarip oldu. Elindeki kadro bu dizilişe uymuyorsa 3-5-2 oynayamazsınız. Aydınspor faciaları falan olmuştu. 6 yemişti Fenerbahçe. Konyaspor maçının skoruna bakmayın. Biraz şanslı olsalardı 5-6 atarlardı. 3-5-2'yi 1984'te Avrupa şampiyonu olan Fransa oynadı. O kadroyu oynayanlar oyunculara bir bakın. Tigana'lar, Platini'ler... Her iki kanadı kullanacak oyuncularıyla oynuyorlardı. Hatta o dönem Kemal Belgin, 'Devrim' diye yazmıştı. Ancak Fransa'nın elindeki kadro bu dizilişi oynamaya müsaitti. Fenerbahçe'nin iki kanattaki oyuncuları Osayi-Nazım, Novak-Ferdi. Bu oyuncularla bu sistemi oynayamazsınız. Ferdi, savunma mı yoksa hücum mu yapacak? 60-70 metrelik koridorda yıpranıyor keza Osayi de öyle. Fenerbahçe'nin yediği tüm gollere dikkat edecek olursanız o bölgelerden veya duran toplardan yiyor. 

"Her şeyi Pereira'ya teslim etmişler, yaptığı her şey doğru değil"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un maddi manevi fedakarca işler yaptığını ancak takıma da gerektiğinde müdahale etmesi gerektiğini belirten Çetiner, sarı-lacivertli kulübün eski başkanlarından Ali Şen örneğini verdi:

Aziz Yıldırım, Ali Şen son dönemde takıma müdahale ederdi. Teknik direktöre 'Ne yapıyorsun' diye sorardı. Sayın Ali Koç'un bunu yaptığını sanmıyorum. Ali Şen, Brezilya'yı şampiyon yapan hocaya 'Böyle oynatacaksın' diyerek takım vermişti. Sonuçta da haklı çıktı. Elvir Boliç'i 'formsuz, idmanlarda çalışmıyor' diyerek oynatmıyordu. Futbolcular oynayacak mı, ne zaman girecek, ne zaman çıkacak korkusu yaşıyordu. Şimdi Fenerbahçeli futbolcularda var o. O dönem başkan müdahale etti ve Boliç'e 10 maçta 90 dakika oynama taahhüdü verdi. Boliç hem gol kralı oldu hem de Manchester United'a o tarihi golü attı. Burada başkanın müdahalesi vardı. Şimdi ise her şeyi Pereira'ya teslim etmişler. Pereira'nın yaptığı her şey doğru değil.

 

Ali Koç-AA.jpg
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Konyaspor maçını tribünden takip etti / Fotoğraf: AA

 

"Koç'un açıklamalarıyla futbolcu 'Bizde kabahat yok' diyerek rahatlıyor" 

Sarı-lacivertli kulüpte eleştiri oklarının takımdan ziyade dış etkenlere yöneltilmesinin de olumsuz bir tablo olduğuna değinen Çetiner, "Bu durum takımda da olumsuzluk yaratıyor tabii. Ali Koç'un açıklamalarıyla futbolcu 'Bizde bir kabahat yok, saha dışında masa başında olaylar oluyor, hakemler bizi mahvediyor' diyerek rahatlıyor. Bunun açıklaması bu ama böyle bir şey de yok" ifadelerini kullandı.

"Fenerbahçe'den iki takım çıkar ikisi de ligde zirveye oynar"

Vitor Pereira'nın oyuncu tercihlerine de eleştiriler getiren Çetiner, Pereira'ya oyuncular üzerinden şu eleştirileri getirdi:

Bugün Fenerbahçe'de eğer İrfan Can Kahveci varsa ilk 11'e önce onu yazarsın sonra etrafına 10 kişiyi bulursun. İrfan Can oyuna girdikten sonra 10 kişi kalan Fenerbahçe neredeyse oyunu çeviriyordu. Teknik olarak adam eksilten, oyunu yönlendiren çok vasıflı bir oyuncu. Keza Sosa var. Pelkas'ı, Sosya'yı, Mesut'u bitirdi. Sergen Yalçın'a Fatih Terim'e verin İrfan Can-Sosa-Mesut'u bu haftadan itibaren, açık ara yapar gider. Sergen Yalçın'ın elinde böyle kaliteli ayaklar var ama sakatlanıyorlar. Yabancılar sakatlanıp yerliler girdiğinde Sergen Hoca (Yalçın) da bir şey yapamaz. Fatih Terim'in elinde böyle kaliteli isimler yok. Papatya falı gibi. Galatasaray iyi mi kötü mü oynar belli değil. Onun da lider oyuncusu yok. Fenerbahçe'nin malzemesi var. İki takım çıkıyor ikisi de ligde zirveye oynar. Onun için Pereira ile bu iş olmaz.

"Fenerbahçe, Galatasaray maçına şok bir teknik adamla çıkmalı"

Portekizli teknik adamın takımdaki geleceğinin de tartışıldığını hatırlatan Çetiner, "Bu sabah Yılmaz Vural'ı Fenerbahçe'nin teknik direktörü olarak ilan ederdim, Pereira ile de yolları ayırır yürür giderdim. Çünkü bu kadro şampiyonluğun en büyük adayı ama Pereira ile değil. Onunla bu iş olmaz" diyerek sözlerini şöyle tamamladı: 

Bence Galatasaray maçını bekliyorlar. Bu hafta Kayserispor'u yener öbür hafta Galatasaray maçını beklerler. Galatasaray maçından sonra gönderseniz ne olur? Esas o maça Fenerbahçe şok bir teknik adamla çıkmalı. Zaten teknik direktörü değiştiren takımlar o hafta başarılı olur. Geçmişte bir ton örneği var. Ancak Pereira ile o maça çıkarsan geçmiş olsun.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU