ABD'nin eğittiği Afgan istihbaratçılar ve askerler IŞİD'e katılıyor

"IŞİD-H, 6 ay içerisinde ABD'ye saldırma kapasitesine ulaşabilir"

IŞİD-H, geçen ay Kunduz ve Kandahar'daki Şii camilerine düzenlenen bombalı saldırıları üstlenmişti. Saldırılarda 100'den fazla kişi öldürülmüştü (AFP)

ABD'nin eğittiği Afgan istihbarat görevlileri ve askerler, Taliban'la mücadele etmek için IŞİD'in Horasan koluna (IŞİD-H) katılıyor.

ABD'nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal'ın Taliban liderlerine, eski Afgan yetkililere ve katılanların yakınlarına dayandırdığı özel haberine göre nispeten az olan bu kişilerin sayısı her geçen gün artıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde bu kabiliyetli görevlilerin, terör örgütünün istihbarat ve savaş gücünü artırdığı yazıldı.

Adı açıklanmayan Afgan bir yetkili, önceden Paktiya vilayetinin başkenti Gardez'de görev yapan bir subayın IŞİD-H'ye katıldığını ve geçen hafta Taliban'la girilen çatışmada öldürüldüğünü söyledi.

Yetkili, Taliban'ın evlerini aramasından ve teslim olmalarını istemesinden sonra istihbaratçı ya da asker olan birkaç tanıdığının daha IŞİD saflarına geçtiğini sözlerine ekledi.

WSJ'e konuşan bir Kabilli, Afganistan ordusunda üst düzey görev yapan kuzeninin eylülde IŞİD'e gittiğini belirtti. Adı açıklanmayan Afgan, tanıdığı 4 askerin daha son zamanlarda IŞİD'e katıldığını vurguladı.

Eski Afganistan Ulusal İstihbarat Örgütü Başkanı Rahmetullah Nabil, IŞİD'in bazı bölgelerde eski askerler için "çok çekici" hale geldiğini bildirdi. "Bir direniş olsaydı ona katılırlardı" diyen Nabil, ülkede Taliban haricindeki silahlı tek grubun IŞİD olduğunu ifade etti.
 


Taliban, eski Afgan ordusunda görev yapanlar veya eski hükümet çalışanları için af ilan etse de bu kişiler hem işsiz hem de hayatlarından endişe ediyor.

WSJ'e açıklamalarında eski yetkililer, IŞİD'in yeni üyelere güvenliğin yanı sıra önemli miktarda para sunduğunu da belirtti.

Ancak Taliban, IŞİD-H'yi pek önemsemiyor. Taliban komutanlarından Mevlevi Zübeyir, "Ortada bir tehdit yok. Onlardan dolayı endişelenmiyoruz" diye konuştu:

IŞİD'e karşı yardım istememize gerek yok.

IŞİD'in ekonomik çöküşten beslendiğini söyleyen Zübeyir, ekonomik ve idari sorunları çözmeleri halinde 15 gün içinde IŞİD'i bütün Afganistan'dan silebileceklerini öne sürdü.

Pakistan Talibanı'nın eski mensupları, IŞİD'in Irak ve Suriye'de "halifelik" ilan etmesinin ardından terör örgütünün o dönemki lideri Ebubekir el-Bağdadi'ye bağlılıklarını duyurmuştu.

Bu süreçte Pakistan ve Afganistan'dan pek çok kişi IŞİD saflarında savaşmak üzere Irak ve Suriye'ye gitmişti. IŞİD'e bağlılığını bildirenlerin arasına Pakistan Talibanı'nın da katılmasıyla Ocak 2015'te IŞİD-H kurulmuştu.

"IŞİD-H, 6 ay içerisinde ABD'ye saldırma kapasitesine ulaşabilir"

Taliban, IŞİD-H'yi, İslamcı isyancıların bölünmesini amaçlayan ABD ve Afganistan Ulusal İstihbarat Örgütü'nün bir eseri olduğunu öne sürüyor. Ancak Washington ve eski Afgan yetkililer bu iddiayı reddediyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Temmuz 2020'de yayımladığı rapora göre IŞİD-H'nin en az 500 ila birkaç bin arasında militanı bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı yetkililerinden Savunma Politikalarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Colin Kahl, geçen hafta yaptığı açıklamada IŞİD-H'nin 6-12 ay içerisinde ABD'ye saldırma kapasitesine ulaşabileceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA, Amerika'nın Sesi

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU