NASA, Güneş'teki dev patlamayı kayda aldı

Görkemli patlama "X1 sınıfı Güneş olayı" diye nitelendi

NASA'nın Güneş’i incelemekle görevli uzay aracı Solar Dynamics Orbiter’den gelen görüntüler, şiddetli bir Güneş patlamasını gözler önüne serdi.

Bilim insanları, 25 ve 28 Ekim meydana gelen patlamayı "X1 sınıfı Güneş olayı" diye niteledi. Bu sınıfta en güçlü Güneş patlamaları yer alıyor.

Örneğin Temmuz 2021’de tespit edilen X1 sınıfı bir patlama bilim insanları tarafından son yılların en büyük patlaması diye tanımlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneş’teki fırtınaları ve patlamaları sürekli izleyen Solar Dynamics Orbiter, yıldızın alt merkezinde, doğrudan Dünya'ya bakan bir lekede meydana gelen bu türden bir patlamayı yakından görüntüledi.

Video görüntülerini yayımlayan NASA, patlamanın 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı’ndan önce meydana geldiğini vurguladı:

Parıldayan bir hayaletten daha parlak ve bir kara kedinin kuyruğundan daha çevik olan Güneş, tam da Cadılar Bayramı’nda bizi büyüledi.

NASA yetkilileri bu patlamaya bir radyasyon fırtınasının ve yüklü parçacıkların da eşlik ettiğini ifade etti. Açıklamaya göre patlamayla birlikte bu parçacıklar saatte 4 milyon kilometrenin üzerinde bir hızla uzaya fırlatıldı.

"Güneş patlamaları güçlü radyasyon patlamalarıdır" ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle devam etti:

Bir patlamalan gelen zararlı radyasyon, Dünya atmosferinden geçip yeryüzündeki insanları fiziksel açıdan etkileyemez. Ancak yeterince yoğun olduğunda GPS ve iletişim sinyallerini bozabilir.

 

Independent Türkçe, Space, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU