Rus savaş uçağı, Kamışlı semalarında tur attı… "Moskova, Ukrayna'ya verilen SİHA'lar ve olası operasyona karşı mesaj verdi"

Fırat'ın doğusunda ABD, batısında Rusya etkin. Ancak ABD'nin askeri varlığının bulunduğu Suriye'nin doğusundaki Kamışlı'da Rus savaş uçağı Su-27 dakikalarca tur attı. Bölge halkı bunun Türkiye'nin olası operasyonuna bir mesaj içerdiği görüşünde

İç savaşın devam ettiği Suriye'de İdlib özelinde gerilim artıyor. 

Farklı güçlerin bulunduğu ülkede bazı devletler de bilek güreşini sürdürüyor. 

Ülkenin parçalanmaması için çaba gösterdikleri belirtilen üç devletten Türkiye ve Rusya'nın arasındaki ihtilafların baş gösterdiği ifade ediliyor. 

Rusya, tüm grupların silahlardan arınarak Şam yönetimine karşı gelmemesini istiyor. 

Türkiye ise Şam yönetiminin uygulamalarıyla halkına zulmetmesine karşı çıkıyor. 

Bilindiği gibi Suriye'de yabancı güç anlamında sadece Rusya, İran ve Türkiye bulunmuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerika başta olmak üzere bazı batılı ülkelerde var. 

Ancak Rusya'nın Fırat'ın batısını, ABD'nin ise Fırat'ın doğusundaki bölgede etkin olduğu öteden beri biliniyor. 

ABD ağırlıklı olarak Kürtleri destekleyip silah ve eğitim yardımında bulunurken Rusya ise Beşşar Esad yönetimine var gücüyle yardım ediyor. 

Rusya ve ABD'nin Suriye konusunda uzlaştıkları ifade ediliyordu. 

Bunu doğrulayacak bir gelişmenin yaşandığı ifade edildi. 

ABD'nin hakim olduğu Suriye'nin doğusunda Rusya askeri uçaklarıyla "Burada ben de varım" mesajı verdi.

Ukrayna'nın Türk SİHA'larını kullanmasından bir gün sonra Rusya'ya ait savaş uçakları 2019'dan beri ilk kez Suriye'nin Kamışlı Havaalanı'na indi. 
Rusya'nın Su-27 bir uçağı kentin üzerinde dakikalarca tur attı.

Rusya'nın Kamışlı kentinin semalarında savaş uçaklarıyla tur atmasına orada askeri varlığı bulunan ABD, tepki göstermedi.

Bu mesajın direkt Türkiye yönelik olduğu iddia ediliyor.

Rusya ve Şam yönetiminin, Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Kamışlı'da ABD'ye rağmen birlikte hareket etmeleri akıllara bazı soru işaretleri getirdi. 

Rusya'nın savaş uçaklı mesajını, Ukrayna'nın Türk SİHA'lı eylemine karşı Türkiye'ye yönelik bir mesaj içerdiğini iddia edildi. 

"Rusya'nın havaalanını rejimden kiraladığı söyleniyor"

Independent Türkçe'ye konuşan Suriye'nin Kamışlı kentinde yaşayan gazeteci Lorans Alsher 2019'dan sonra ilk defa bir Rus savaş uçağının Kamışlı kenti semalarında tur attığını söyledi.

 

Lorans Alsher
Lorans Alsher / Fotoğraf: Twitter

 

27 Ekim Çarşamba günü 11.00 ile akşamüzeri 17.00 civarında dakikalarca şehrin batısında daireler çizerek tur attığını ifade eden Alsher, "Kentteki havaalanında askeri helikopterler de var ve neredeyse her gün uçuyorlar" dedi. 

Alsher'e göre uzun bir aradan sonra ilk defa Rus savaş uçağı kentin üzerinde tur attı. Uçaktan hemen sonra helikopterler de kalktı ve benzer şekilde şehrin semalarında tur attı. 

ABD askeri üssüne yakın mesafede olan havaalanının rejim kontrolünde olduğunu kaydeden Alsher, "Bazı kaynaklar Rusya'nın havaalanını rejimden kiraladığını söylüyor" ifadelerini kullandı. 

"Rusya-ABD işbirliği var"

Askeri uzmanlardan şehrin üzerinde tur atan Rus savaş uçağının Su-27 tipi uçak olduğu şeklinde bilgi aldığını ifade eden Alsher, olayın mesajlar içerdiğine değinerek şunları kaydetti:

"Rusların hem renkli hem de karmaşık denilebilecek bir siyaseti var. Aslında Rus savaş uçağının Kamışlı kentinin semalarında uçması Türkiye'ye yönelik bir mesajdı. 'Biz buradayız' mesajı vermek istediler. Aynı zamanda Kamışlı'nın ikinci bir Hmeymim olduğunun mesajı veriliyor. Bilindiği gibi Fırat'ın doğusunun hava sahasının denetimi ABD'nin kontrolünde. Rusya'nın hava sahasını kullanmasını Moskova-Washington arasındaki sağlanan bir işbirliğiyle gerçekleştiğini düşünüyorum."

"ABD kadar Rusya da operasyona karşı"

Ortadoğu Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Levant Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan da Rus savaş uçağının mesaj verdiği görüşünde.

 

Oytun Orhan
Oytun Orhan / Fotoğraf: Twitter

 

Türkiye'nin son haftalarda YPG'ye karşı yeni bir sınır ötesi operasyonuna girişeceğine ilişkin işaretlerinin olduğunu anımsatan Orhan, "Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem de Dışişleri Bakanlığı'nın ABD ve Rusya'ya yönelik eleştirileri biliniyor. Ankara, taahhütler yerine getirilmezse kendi başına tehdidi bertaraf edeceğini söyledi. Bu ve benzeri açıklamalar operasyon ihtimalini artırıyor" dedi.

Buna paralel olarak hem Rusya hem de YPG'nin Suriye'de Türk bölgelerine dönük saldırıların arttığını ve özellikle Türk askeri üslerinin bulunduğu noktaların yakın çevresinin Ruslar tarafından hedef alındığını belirten Orhan, tüm bunların Türkiye'nin askeri operasyon yapma olasılığını artırdığını belirtti.

Ancak olabilecek operasyona ABD kadar Rusya'nın da karşı olduğunu aktaran Orhan, "Rusya Türkiye'nin böyle bir operasyon olasılığının artmasına paralel olarak doğrudan Türk hedeflerine dönük hava saldırılarını artırmaya başladı. Daha yeni Türkiye' sınırına yakın Fırat Kalkanı bölgesinde Suriyeli muhaliflere ait bir karargahı vurdu ve çok yakınında Türk askeri üssü bulunuyor. Keza İdlib'teki Türk askeri üslerinin yakın çevresi Ruslar tarafından hedef alınıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Rusya, Türkiye'ye operasyon mesajı veriyor"

Kamışlı havaalanına konuşlanan Rus savaş uçaklarının sözünü ettiği konulardan bağımsız olmadığını ifade eden Orhan, devamında şunları söyledi:

"Uçak meselesi yukarıda saydığım gelişmelerle paralel olarak düşünüldüğünde Rusya'nın 
Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik bir askeri hamlesine yönelik bir mesaj içeriyor. Mesajı, bir operasyon olacaksa bunu caydırma amacı taşıyan bir hamle olarak okumak mümkün. Rusya, Suriyeli muhaliflere karşı Türkiye destekli bir operasyon olursa hava kuvvetlerini kullanabileceğini, bununla operasyonu püskürtmek, caydırmak ve başarısız kılmak harekatta bulunacağının mesajını veriyor."

"Rusya ‘buradayım' demek istiyor"

Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden (OMRAN) Suriye, terör ve güvenlik uzmanı Bedir Mulla Rashid ise Rus savaş uçağının hem içeriye hem de dışarıya yönelik mesajları olduğunu söyledi.

 

Bedir Mulla Rashid
Bedir Mulla Rashid / Fotoğraf: Twitter

 

Birinci mesajın Amerika Birleşik Devletleri'ne olduğunu savunan Rashid, "ABD, Ortadoğu'dan çekiliyor değerlendirmelerinden sonra Rusya ‘Boşalan güvenlik açığını dolduracağım' mesajını veriyor" dedi.

"Hem operasyon hem de Bayraktar TB2'ye mesaj var"

Bir diğer mesajın da Türkiye'ye yönelik olduğunu ifade eden Rashid, savaş uçağıyla Moskova'nın Ankara'ya iki konu üzerinden mesaj göndermek istediğini belirterek devamında şu ifadelere yer verdi:

"Kamışlı'daki olayla Rusya'nın Türkiye'ye iki mesaj vermek istediğini düşünüyorum. Birincisi muhtemel Suriye operasyonunun detayları konuşulmadan, konuyu masada müzakere etmeden askeri operasyona karşıyım demeye getiriyor. İkinci mesaj da Ukrayna'da Rus yanlısı ayrılıkçı güçlerin Bayraktar TB2 SİHA'larıyla vurulmasına ilişkindir. Rus savaş uçağının Kamışlı kenti üzerinde tur atması Ukrayna olayından bir gün sonra oldu. Moskova Kamışlı'da Ukrayna'ya gönderme yaptı diye düşünüyorum. Dolayısıyla toparlayacak olursak uçak meselesinde hem Suriye özelinde hem de genel olarak birçok mesaj var diyebiliriz."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU