CIA'in gizli hapishaneleri ilk kez herkesin önünde anlatıldı: "Konuştukça daha fazla işkence yaptılar"

Macid Han halka açık duruşmada kendisine yapılan eziyeti etraflıca aktardı

Han'ın ilettiği 50 bin dolar, 2003'te bir otelin bombalanmasında kullanılmıştı (AP)

11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından kaçtığı Pakistan'da 2013'te tutuklanarak önce CIA'in dünyanın farklı ülkelerine yayılmış gizli hapishanelerine, daha sonra da Guantanamo Körfezi'ne götürülen Pakistan vatandaşı Macid Han dün halka açık duruşmaya çıktı. Küba'daki ABD üssünde görülen ve iki gün sürmesi beklenen ceza duruşmasında jüri askerlerden oluşuyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Baltimore kentinde yaşarken El Kaide kuryesi olan Han, üç yıl boyunca tutulduğu gizli tesislerde yapılan sorgulamada gördüğü işkenceyi halk önünde anlatan ilk yüksek profilli isim oldu

Han, tavandan çıplak sarkıtıldığını ve buzlu suyla günlerce uyanık tutulduğunu aktardı. Boğulacak hale gelene kadar kafasının suya sokulduğunu da ifade etti. Fiziksel ve cinsel şiddetle açlığın da eksik olmadığını vurguladı. 

41 yaşına gelen Han, 39 sayfalık ifadesini okurken şu ifadeleri kullandı:

Öleceğimi düşündüm. Onlara durmaları için yalvarır, hiçbir şey bilmediğimi belirterek yeminler ederdim. Eğer verecek bir istihbaratım olsa çoktan verirdim ama anlatacak bir şeyim kalmamıştı. Daha fazla işbirliği yapınca daha fazla işkence yaptılar.

Savaş suçlarıyla yargılanan Han, işbirliği yaptığı için 25 ila 40 yıl değil, daha az ceza alacak. 

2012 şubatında suçlamaları kabul eden ismin, yaptığı anlaşma kapsamında maksimum 11 yıl ceza alması bekleniyor. Bu da seneye serbest kalabileceği anlamına geliyor. Ne ABD'ye, ne de memleketi Pakistan'a da dönemeyecek olan Han'ın üçüncü bir ülkeye gitmesi bekleniyor.

ABD, Guantanamo'daki üssünde 39 erkeği tutmaya devam ediyor.


Independent Türkçe, NPR, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU