Tezkereye 'hayır' oyu veren CHP'ye bölgeden destek: CHP, Kürtlerle olan mesafesini kısalttı

CHP, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yetkisini uzatan tezkereye ilk kez 'hayır' oyu verdi. Baro Başkanı Nahit Eren, kararın ilkesel tutuma dönüşmesi gerektiğini belirtti. Vahap Coşkun ise CHP'nin Kürtlerle olan mesafeyi kısaltması olarak yorumladı

Fotoğraf: AA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye ve Irak'a sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl uzatan tezkere, TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti, MHP ve İyi Parti'nin "evet" oylarıyla kabul edilirken, CHP ve HDP "hayır" oyu verdi.

2014'ten beri Meclis'e gelen tezkereye "evet" diyen CHP'nin bu tavrı hem Ankara'da hem de bölge illerinde gündem oldu. 

Independent Türkçe olarak gündemin ilk sırasında yer alan tezkere konusunu CHP İl başkanlarına, STK ve akademisyenlere sorduk. Tezkereye tam destek verdiklerini belirten CHP il başkanları, bölgede CHP'ye ilginin arttığını söyledi. 


"Vatandaşlar çok olumlu karşılıyor"

Kararı olumlu bulduğunu belirten CHP Diyarbakır İl Bakanı Gönül Özel, "Partimiz olması gereken bir tavır sergiledi. Ortadoğu'da barışa savunan bir partiyiz. Dolayısıyla kararda bu anlayışa uygun oldu. Sahada vatandaşlarla bir araya geliyoruz, vatandaşlarımızda kararı çok olumlu karşılıyor" dedi. 
 

Gönül Özel.jpeg
CHP Diyarbakır İl Bakanı Gönül Özel


"CHP, Kürtlerle olan mesafesini kısalttı"

CHP'nin son dönemlerde Kürt seçmenlere yönelik adımların attığını belirten Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun ise, "CHP'nin tezkereye hayır demesini de bu adımlardan biri olarak değerlendirmek gerekir. Tezkere konusunda Kürt seçmenlerin bir hassasiyeti vardı. Kürt seçmenler, Kürt oylarına talip olan partileri yakından takip ediyorlar. CHP bunu yaparak erken veya zamanında yapılacak bir seçimde Kürtlerle olan mesafesini daha da kısalttı. Kürt seçmenlerin oyuna daha fazla talip olmak için bir irade ortaya koydu" ifadelerini kullandı. 
 

Vahap Coşkun.jpeg
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun


"Bu adımı sadece seçim açısından değerlendirmemek lazım" diyen Coşkun, sözlerine şunları ekledi:

Genel olarak Irak ve Suriye'deki siyaset açısından da değerlendirmesi önemli. Bugüne kadar böyle bir şey olmamıştı, daha önceki tezkerelerde sorgusuz sualsiz kabul edilmişti. Ana muhalefetin bu karşı duruşu, İYİ Parti içerisinden bile tezkereye hayır oyu çıkması iktidarın Irak ve Suriye siyasetinin kamusal alanda tartışılmasını beraberinde getirecektir. İktidar muhtemelen bunu milliyetçi söylemlerle boğmaya çalışacaktır ama bunu yapabilmesi artık eskisinden daha zor.
 

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren.jpeg
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren


"CHP'nin tutumu takdire şayandır"

Sınır dışı operasyonlara yönelik tezkereleri Diyarbakır Barosu olarak doğru bulmadıklarını ifade eden Baro Başkanı Nahit Eren, "Sürekli sınır dışı operasyonlarla yetki alımı bölgedeki sorun alanlarını yaygınlaştırıyor. CHP'nin ilk defa böyle bir tutum belirlemesi takdire şayandır. Bölgedeki gerilimi artıracak sorunlu bir tezkereye hayır demesi sevindiricidir. Umarım seçim sürecine dayalı bir görüş olmamalı, her şart ve koşulda savaşa karşı durmak ve barıştan yana tutum belirlemek önemli. Sorunların daha çok müzakere yoluyla konuşulması, çözüme yönelik ilkesel tutuma dönüşmesi gerekiyor. Bu anlamda alınan kararı gayet olumlu karşılıyorum" dedi. 
 

Naci Sapan.jpeg
Naci Sapan


"Son derece şık bir tavır oldu"

Önceki dönemde CHP'nin Diyarbakır'dan birinci sıra milletvekili adayı olan gazeteci Naci Sapan ise, "CHP'nin 'Hayır'ı genel anlamda bir beklentiydi. Siyaset stratejisi açısından önemli buluyorum. İktidarla aynı Kulvarın içinde olunmaması gerektiği konusunda saygın bir duruş sergiledi. Bu nedenle'Savaşa hayır' demek açısından son derece şık tavır oldu.  Bundan sonraki süreçte bu iktidarın dediği her şeye, ortaya koyduğu bütün argümanlara 'hayır' demediğimiz sürece, aradan kendisine yeniden 'yetmez ama evet' fırsatları yaratır. O nedenle başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere, demokrasi güçlerinin koyacağı ortak tavır, onların gidişini daha da hızlandıracaktır" ifadelerini kullandı.
 

CHP Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar.jpeg
CHP Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar


"CHP'nin oy oranı bölgede artıyor"

Karardan memnun olduklarını belirten CHP Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar, genel merkezin aldığı kararı desteklediklerini söyledi. 
Yaşan şunları söyledi:

Sınır ötesi operasyon zaten yapılıyor. Tezkere ile askerlerimizin gidip Suriye'de Irak'ta şehit olmasını istemiyoruz.  Tezkereye 'hayır' dendikten sonra bütün kesimlerden aradılar. Çok olumlu tepkiler aldık. Bölgedeki AK Parti seçmeni bile CHP'nin bu kararından memnun. Bu bölge için bir seçim yatırımı değil, ancak olumlu etkisi olduğuna eminiz. Son günlerde CHP'nin oy oranı bölgede zaten artıyor. AK Parti'nin seçmen kitlesinin büyük kısmı CHP'ye kayıyor. Bu bizim için olumlu bir gelişme.
 

Şırnak İl Başkanı Cangir Bilin.jpeg
Şırnak İl Başkanı Cangir Bilin

 

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı tüm açıklamalara katıldıklarını dile getiren Şırnak İl Başkanı Cangir Bilin ise, "Tezkereye hayır diyorum. Bölge insanı her zaman savaşların karşısında olmuştur. Çünkü yapılan savaşlarda mazlum ve fakir insanların çocukları şehit olmuştur. Bu anlamda genel başkanımızın verdiği karar çok olumlu karşılıyoruz. Bu, karar bölgede CHP'nin oylarını da arttıracaktır" şeklinde konuştu.
 

1.jpeg
CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu


"Erbil ziyaretinin devamı gibi düşünülebilir"

Olumlu bir karar olduğunu söyleyen CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu da,şunları söyledi:

Alınan karardan çok da memnun olduk. Kürt sorunun çözümü konusunda önemli olduğu kanısındayız. Erbil ziyaretinin devamı gibi düşünülebilir. Derneklerden, sivil toplum örgütlerinden arayıp genel merkezin bu kararı için teşekkür eden arkadaşlarımız oldu. Hem bölge insanı olarak hem de CHP il başkanı olarak, genel merkezimizin bu kararını sonuna kadar destekliyoruz. HDP ile aynı yönde oy kullanmaktan da rahatsız değiliz. Demokrasinin kriterleri ne ise biz de ona uyarız.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU