Suudi Arabistan, Ortadoğu'da yeşil çağın başladığını ilan etti

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, 25 Ekim'de Riyad’daki Ortadoğu Yeşil Girişimi'nde iklim eylemine yönelik bir dizi bölgesel program duyurdu

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Ortadoğu Yeşil Girişim Zirvesi'nde (SGI)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Ortadoğu Yeşil Girişimi (MGI) zirvesinin 25 Ekim'deki açılışında ülkenin iklim değişikliğiyle mücadele yol haritasının ana hatlarını açıkladı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, hidrokarbon üretimi kaynaklı salımları yüzde 60'tan fazla düşürmeyi hedefleyen Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan (ODKA) çok sayıda devlet başkanını bir dizi girişim başlatılmasında kendine katılmaya ve çevreyi korumada üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet etti.

Veliaht Prens, "Bu değişiklikler sadece çevreye değil, aynı zamanda ekonomiye ve ülkemizin güvenliğine de fayda sağlayacak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programlar, döngüsel karbon ekonomisi gelişimi için bir yatırım fonu kurulmasınının yanı sıra, iklim değişikliğini ele almaya odaklanmış bölgesel bir merkezle erken fırtına uyarıları ve balıkçılığın sürdürülebilir gelişimi için merkezler oluşturulmasını içerecek.

Dönüm noktası niteliğindeki etkinlik, bölgenin ortak çevre hedeflerine nasıl ulaşılacağını tartışmak için küresel iklim uzmanlarıyla hükümet başkanlarını buluşturdu.

Veliaht Prens ayrıca dünya genelinde 750 milyonun üzerinde kişiye yemek pişirmede temiz enerji kaynakları sağlayacak 7 milyar 500 milyon sterlinlik (yaklaşık 98 milyar TL) bölgesel bir girişim ve sürdürülebilir teknoloji çözümlerine yatırım amaçlı bir fon da duyurdu. Prens, Suudi Arabistan'ın söz konusu girişimin yüzde 15'ini (yaklaşık 15 milyar TL) finanse edeceğini belirtti.

Bölgenin hidrokarbon üretiminden kaynaklanan karbon salımlarını yüzde 60'tan fazla azaltma planları, salım miktarını toplam küresel katkının yüzde 10'undan fazlaya denk düşecek miktarda azaltacak.

Girişim aynı zamanda dünyanın en büyük yeniden ağaçlandırma programını da içerecek: Bölge genelinde 50 milyar ağaç dikilecek ve 200 milyon hektarlık bozulmuş araziye eşdeğer alan iyileştirilecek.

Küresel yeniden ağaçlandırma hedeflerinin yüzde 5'ine tekabül eden bu program, küresel karbon seviyelerini yüzde 2,5 oranında azaltabilir.

Veliaht Prens, canlı yayımlanan etkinlikte Suudi Arabistan'ın dünyayı daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir yer haline getirme vizyonunu özetledi.

İklim değişikliğine karşı koymak için doğal kaynaklarımızı korumamız ve bölgedeki işbirliğini geliştirmemiz gerek.

Prens Selman, ülkenin hedeflerini destekleyecek Yeşil Girişim Vakfı’nın kuruluşunu da ilan etti. Vakıf, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam, özel sektör içinse fırsatlar yaratılmasına katkıda bulunacak.

İklim değişikliğinin yurttaşlarımız ve özel sektör için ekonomik bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Ortadoğu Yeşil Girişimi’nin teşvikiyle özel sektör nitelikli istihdam yaratacak ve bölgede yenilikçiliği teşvik edecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/sgi

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU