Deniz Poyraz'ın avukatlarından açıklama: Onur Gencer'in Ülkücü geçmişi, SADAT ile ilişkisi araştırılmadı

HDP'nin avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, "Siyasi iktidar ve kolluk büyük uyum ve kararlılık içinde siyasi cinayetin araştırılmaması için, tüm boyutlarıyla araştırılmaması için zımni bir fikir birliği içinde çalışma yürütmüştür" diye konuştu

Fotoğraflar: Instagram

İzmir'deki HDP il binasında parti gönüllüsü Deniz Poyraz'ı tabancayla vurarak öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan Onur Gencer hakkında 'tasarlayarak kasten öldürme', 'iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme' ve 'siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu ve 7 yıla kadar hapis cezası istendi.

Davaya ilişkin açıklamalarda bulunan parti avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, "Siyasi iktidar ve kolluk büyük uyum ve kararlılık içinde siyasi cinayetin araştırılmaması için, tüm boyutlarıyla araştırılmaması için zımni bir fikir birliği içinde çalışma yürütmüştür. Olayın gerçekleşmesinden önce ve olayın gerçekleştirildiği anda kolluk büyük bir zaaf içinde olmuştur.  Sivil giyimli TEM ve asayiş şube polisleri, saldırının gerçekleştirildiği binanın önünde olmalarına rağmen saldırıyı engellememiştir" diye konuştu.

773236-1980038123.jpg
HDP İzmir İl Binası'nda gerçekleşen saldırda Onur Gencer, Deniz Poyraz'ı öldürmüştü. Fotoğraf: Sosyal medya

"Sanık olması gereken kişiler tanık olarak çağrıldı"

Bütün binada yapılması gereken araştırma yapılmadan diğer katlardaki insanların giriş çıkışının serbest bırakıldığını aktaran Ağaç, şöyle devam etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırının olduğu il binasında kapalı olan örgütlenme odası açılmayarak inceleme yapılmamıştır. Daha sonra bizim yaptığımız incelemede bu odada da mermi çekirdeği bulunmuştur. Emniyette katile sorulan ilk soru özgeçmiş diğer 3 soru sağlık durumu ile ilgilidir ve ardından sorguya ara verilmiştir. Sorulan diğer sorular da olayın ayrıntılandırılmasına ilişkin değildir. Sanık ile birlikte gözaltına alınması gereken ilk telefon incelemesi ile tespit edilen kişiler daha sonra tanık olarak ifadeye çağrılmıştır.

"Emniyet Müdürlüğü'nü defalarca aradı"

Onur Gencer'in telefonunun yönlendirildiği numaranın ait olduğu kişi hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını kaydeden Ağaç, Gencer'in saldırıdan bir hafta önce İzmir Emniyet Müdürlüğünü de defalarca aradığını aktardı. Ağaç, "Katilin emniyet müdürlüğünde kimi ya da kimleri aradığının ses kayıtlarının dosyaya celbini talep ettik. Ancak ses kayıtlarının olmadığı cevabı verilmiştir" dedi.

"Delil toplama süreci yüzeysel yapılmıştır"

Onur Gencer'in SADAT ile olan ilişkisinin de incelenmediğisi savunan Ağaç, "Kolluğun yaptığı tek şey interaktif ortamda inceleme yapmaktır. SADAT’ın kendi internet sayfası üzerinden yaptığı açıklama doğru kabul edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Ağaç şöyle devam etti:

Aynı şekilde saldırganın sosyal medya hesapları incelendiğinde çeşitli silahlarla fotoğrafları ile bir siyasi partinin simgesi olan el işaretiyle çektiği fotoğraflar göze çarpmaktadır. HTS kayıtlarında yer alan kişilerin sosyal medya hesapları üzerinde yaptığımız araştırmada katilin ilişkili olduğu kişilerin ezici çoğunluğunun Ülkücü olduğu görülmektedir. Ancak kolluk bu yapı için de hiçbir araştırma yapmamıştır. Türkiye’nin geçmişi dikkate alındığında yapılan katliamların büyük çoğunluğunun devlet içinde örgütlenen bu kişiler içinden seçilerek gerçekleştirildiği bilinmektedir. Saldırının bu boyutu göz ardı edilerek yüzeysel bir soruşturma ile dava tamamlanmıştır. Delil toplama süreci yüzeysel yapılmıştır.  

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU