Karar yazarı Kahveci: Sudan ucuz

“Biz bu kadar ucuz ülke haline nasıl geldik? Hiç mi sormazsınız... Hiç mi ders almazsınız?”

Fotoğraf: Reuters

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizleri yüzde 16’ya çekmesiyle Türk Lirası’nın eridiğini ifade etti. Kahveci, bu gelişmeyle Türkiye’de çalışanların “yakın tarihte görülmediği kadar ucuz hale geldiğini” belirtti.

Kahveci, bugünkü köşe yazısında şu rakamları paylaştı:

Dün Merkez Bankası faizleri 200 baz puan indirdi. Dolar kuru ise derhal 9,50 sınırına geldi. Eylül ayı ortalama dolar kuru 8,54 seviyesindeyken MB’nin hesapladığı TÜFE’ye göre Reel Efektif Kur (yani TL’nin değer endeksi) 63,09 seviyesinde oluştu. Haziran ayında ise ortalama dolar kuru 8,63 seviyesindeyken reel efektif kur endeksi de 59,68 düzeyindeydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar yazarı bu rakamların neyi ifade ettiğini şöyle anlattı:

1994 Nisan kur krizinde TL değeri 67,28’e kadar düşmüştü. 2001 kur krizinde de bu seviye 75,01 düzeyinde taban buldu. Şimdi 59-60 sınırındayız. Ama henüz ekim ayı açıklanmadı. Şu ana kadar ortalama dolar kuru 9,05. Son rakam ise 9,45... Kısaca enflasyona göre TL’nin kur değeri artık 60,0 endeksinin de altında. Tarihi bir değersizlik yaşıyoruz. TL değersiz olduğunda aslında bizler de değersiz oluyoruz. Nasıl mı? İzah edelim...

Kahveci, özetle şöyle devam etti:

Artık mallarımız sudan ucuz diyemeyeceğim çünkü su bile bizim mallarımız yanında daha pahalı oldu. Çok ama çok ucuz durumdayız. Mallarımız ucuz olunca elbette bunun asıl kaynağı emeğimiz de ucuz oluyor. Yani çalışan insanımız... Bizler, sizler... Hepimiz artık yabancılar açısından yakın tarihte görmediğimiz kadar ucuz hale geldik.

Kur arttıkça değerimiz düşmeye devam edecek. Değerimiz düştükçe kendi ürettiğimiz ürünleri bile vitrinde seyreder olacağız. Aslında olduk bile... Bakın yine Merkez Bankasının sitesinde Birim İşgücü Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru endeksi var. Bu endeks 2003 yılını 100 baz puan kabul ediyor. Yıllık hesaplanan bu endekse göre Aralık 2020 işgücü değerimiz 57,16...

Gelin de 2021 değerini siz düşünün... Hiç tavsiye etmem. Mallarımız ucuz. İnsanımız ucuz. Ama dünyaya meydan okuyoruz. Evet, aslında dünyaya meydan okuyoruz ama ucuzluğumuz ile... Bu kadar ucuz olmamıza rağmen tarafımıza bakan da yok. Biz bu kadar ucuz ve tarafına bakılmayan ülke haline nasıl geldik? Hiç mi sormazsınız... Hiç mi ders almazsınız?

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU