Güney Kore'nin ilk yerli roketi Nuri, yörünge görevinde başarısız oldu

Korecede "Dünya" anlamına gelen Nuri adlı roket, uçuş denemesi için sahte bir uydu taşıyordu ama yükünü yörüngeye oturtmayı başaramadı

Güney Kore halkı fırlatmayı heyecanla izledi (Reuters)

Güney Kore ilk yerli uzay roketini bugün (21 Ekim) fırlattı. Ülkenin uzaydaki iddialı planları için son derece önemsediği uçuş, başarısızlıkla sonuçlandı.

Korecede "Dünya" anlamına gelen Nuri adlı roket, uçuş denemesi için sahte bir uydu taşıyordu ama yükünü yörüngeye oturtmayı başaramadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Roket, başkent Seul'un güneyindeki Naro Uzay Merkezi’nden Türkiye saatiyle 11.00’de fırlatıldı.

Roketin taşıdığı yapay uydunun yörüngeye oturtulamadığı haberini Devlet Başkanı Moon Jae-in duyurdu.

Moon, fırlatma aracının ve ulusal bayrakla süslenen üç aşamalı roktin planlandığı gibi çalıştığını ama "yörüngeye yapay bir uydu yerleştirme" hedefinin henüz tamamlanmamış bir görev olarak kaldığını söyledi:

Maalesef amacımıza tam olarak ulaşamadık.

Projede görev alan personelden övgüyle bahseden Moon, başarısız sonuca rağmen projenin devam edeceğini aktardı.

"Kore Uzay Çağı yaklaşıyor" diyen devlet başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yükü hedeflenen noktaya fırlatmamız çok uzun sürmez.

Gözetim, navigasyon ve iletişim uydularının fırlatılması amacıyla üretilen Nuri roketi, yaklaşık 1,5 tonluk yükleri yüzeyden 600 ila 800 km. yükseğe yerleştirmesi için tasarlandı.

Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü’nün denetiminde geliştirilen 200 tonluk roket, çarşamba günü fırlatma rampasına taşınmıştı.

Güney Kore’nin gelecekte bir dizi askeri uydu fırlatmayı planladığı da öne sürülüyor. Ancak yetkililer Nuri’nin bir silah olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmadığını savunuyor.

Ülkenin bu türden son roketi 2013’te bir dizi başarısız uçuş denemesinden sonra fırlatılmıştı. Söz konusu roket, Rusya’yla ortaklaşa geliştirilmişti.

Güney Koreli yetkililer yeni roketin gerçek yükleri düzenli olarak taşımaya başlamadan önce 5 kadar uçuş denemesi yapmayı planladıklarını ifade etti.

Bir sonraki fırlatmanın 19 Mayıs'ta yapılması planlanıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, NDTV

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU