Yeni Şafak yazarı: Gözler Merkez Bankası’nda

"PPK toplantısında çıkacak karar, faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğini de belirleyecek"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Erdal Tanas Karagöl, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü toplantısında faizi indirebileceğini söyledi.

Mevcut TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçmişte köşe komşusu olan Karagöl, “Bugün gerçekleşecek PPK toplantısında çıkacak faiz kararı merakla bekleniyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Piyasada faiz indirimi olacağının beklentisi olduğunu ifade eden Yeni Şafak yazarı, “Merkez Bankası’nın 50-100 baz puan aralığında bir faiz indirimi kararı alacağı öngörülmekte” diye yazdı ve şunları söyledi:

Diğer yandan, Merkez Bankası tarafından Eylül ayında alınan faiz indirimi kararının sadece Ekim ayı için değil, 2021 yılının kalan diğer ayları olan Kasım ve Aralık’ta da devam edeceği konusunda bir beklenti var.

Bununla beraber, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini gerçekleştirmesinin önemli gerekçeleri olduğu gibi bu indirimlerin önünde duran bazı engeller de bulunmakta. Faiz indiriminin gerekçeleri arasından öne çıkan en önemli husus salgın sonrasında başlayan normalleşme döneminde ekonomilerin hızlı bir şekilde toparlanmasıdır. Ayrıca, olası faiz indirimleri ekonomik büyüme hedefinin gerçekleşmesi ve özellikle istihdamın arttırılması için kritik derecede önemli.

Diğer yandan, dünya ekonomilerini etkileyen enflasyon dalgası, enerji fiyatlarındaki değişimler, kur hareketliliği, enflasyon-kur geçişkenliği ve artan ülke risk primi Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararlarını olumsuz etkileyebilecek önemli göstergelerdir.

Bu nedenle, bugün yapılacak Merkez Bankası PPK toplantısında çıkacak karar, faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğini de belirleyecektir.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU