Reuters: Görevden alınan Yavaş ve Küçük, PPK'nın bazı kararlarına karşı çıkıyordu

Reuters, görevden alınan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Uğur Namık Küçük ve PPK Kurulu üyesi Abdullah Yavaş'ın, PPK'nın bazı kararlarına karşı çıktığını öne sürdü

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda 3 ismin görevden alınmasının ardından, dolar kuru 9,19'un üzerini test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Piyasalar Merkez Bankası'ndaki görevden alınmaların etkisini yaşarken, söz konusu 3 ismin neden görevden alındığıyla henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Reuters haber ajansı ise, görevden alınan bazı isimlerin kurulun kararlarına karşı çıktığı için görevden alındığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"PPK'nın bazı kararlarına karşı çıkıldı"

Reuters'a bilgi veren kaynaklara göre, piyasanın iktisadi gerekçelerle açıklamakta zorlandığı faiz indirim kararına Eylül ayında da itiraz eden Başkan Yardımcısı Dr. Uğur Namık Küçük, ABD'de yaşayan ve sadece PPK kararları için Türkiye'ye gelen ve birçok karara katılmayan Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş ve başkan olmak istediği basında yer alan Prof. Dr. Semih Tümen TCMB'den gönderilmiş oldu.

Kaynaklardan biri, görevden alınan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Uğur Namık Küçük ve PPK Kurulu üyesi Abdullah Yavaş'ın, PPK'nın bazı kararlarına karşı çıktığını öne sürdü.

İsimsiz başka bir kaynak ise, Küçük'ün de önceki yıllarda TL'yi güçlendirmek için rezerv satışlarına karşı olduğunu ifade etti.

Kaynak şunları kaydetti:

Küçük'ün PPK toplantısında sarf ettiği, Merkez Bankası'nda hala hatırlanan bir cümlesi vardı: 'Liranın istikrarı, itibarı ve bunların getirdiği fiyat istikrarı, verimliliğe dayalı ekonomik büyüme ve kalkınmanın ön koşuludur. Başka yollarla sağlanan büyüme kalıcı olmayacak. Faizi bugün olması gerekenden daha düşük tutarsanız, yarın faizi yükseltmeniz gereken seviye, bugün olması gereken seviyeden daha yüksek olacaktır" dediğini aktardı.

Kaynak, ayrıca bu yetkililerin görevden alınmasının 'Merkez Bankası için bir kayıp olduğunu' düşündüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kavcıoğlu'ndan da soğuduğu iddia edilmişti

Reuters geçen haftaki haberinde, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sadece yedi ay önce göreve getirdiği Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'a güvenini kaybetme aşamasına geldiğini, son haftalarda iletişiminin de belirgin şekilde azaldığı” iddiasını gündeme getirmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından bir mesaj paylaşmış ve iddiaları yalanlayarak şunları söylemişti.

Yalan haber”i sosyal medyanın sorunu zannediyorduk. Fakat görüyoruz ki artık ana akım medya da aynı meseleden muzdarip. Büyük medya kuruluşları bile bu tür yalanları kolayca dolaşıma sokabiliyor. Bu endişe verici bir durum. Her ikisi de YALAN.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU