Çin'de köpek boyutundaki deniz akrebinin kalıntıları bulundu

Bu yaratık, "keskin bir silaha" sahip büyük bir eklem bacaklıydı

"Terropterus xiushanensis" adlı deniz akrebinin canlandırması (Nankin Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü)

Bir araştırmada, kabaca köpek boyutlarındaki büyük deniz akreplerinin, 400 milyon yıldan uzun süre önce Çin'in güneyindeki deniz tabanında dolaşan, süper avcılardan biri olabileceği keşfedildi.

Science Bulletin'in 30 Kasım tarihli sayısında yayımlanacak araştırmaya göre, arkeologlar yaklaşık 1 metre uzunluğundaki deniz akrebinin kalıntılarını keşfetti.

Kalıntılar akrebin, modern örümceğimsilerin ve at nalı yengeçlerinin akrabası olan bir eurypterid veya eski bir eklem bacaklı olduğunu gösterdi.

Fosil, Mixopteridlerin bir üyesi olan Terropterus xiushanensis'e ait. Bunlar, avın yakalanması için kullanılan diş benzeri yapılarla kaplı "prozomal uzuvlara" veya özel kollara sahip bir tür eurypterid'di.

Her ikisi de Çin Bilimler Akademisi'ndeki Nankin Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü'nde görev alan, doktora araştırmacısı Wang Han ve Profesör Wang Bo, "Bu uzuvlar muhtemelen av yakalamak için kullanılıyordu. Örümceğimsiler arasında kamçılı örümceklerin (Amblypygi) dikenli pedipalplerinin (eklemlerinin ikinci çifti -ed.n.) oluşturduğu 'yakalama sepetiyle' benzerlikler kurulabilir" diye yazdı.

Söz konusu yaratık, 443 milyon ila 419 milyon yıl önce, Silüriyen çağında yaşadı.
 

1-s2.0-S2095927321005004-ga1_lrg.jpg

"Terropterus xiushanensis" deniz akrebinin örnekleri ve yeniden inşa çizimi (Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü)​​


Dr. Wang, "Mixopteridlere dair bilgimiz, iki cinsten sadece 4 türle sınırlı. Bunların hepsi 80 yıl önce bulunan, Silüriyen çağının Lavrasya'sından (süperkıta Pangea'nın parçalanmasından sonra oluşan kıtalardan biri -ed.n.) kalma birkaç fosil örneğine dayanıyor" dedi.

Nankin Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü'nden yapılan basın bildirisinde, uzantılar ve vücut parçası fosillerinin, Mixopteridlerin "morfolojik çeşitliliğini" genişletmek için yeni kanıtlar sunduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "keskin bir silaha" sahip büyük bir eklem bacaklı olan Terropterus'un, Güney Çin'in sığ deniz ortamındaki süper avcılardan biri olabileceği ifade edildi.

Açıklamada devamla, Erken Silüriyen ortamında şimdiye kadar büyük yırtıcı hayvanların bulunamadığı aktarıldı.

T. xiushanensis ayrıca, büyük kara kütlesi Pangaea'nın ikiye bölünmesiyle oluşan Gondvana süper kıtasında bulunan ilk mixopterid oldu.

Araştırmaya göre, daha önce bu grubun Gondvanalı hiçbir örneği keşfedilmemişti.

Araştırmada, "İlk Gondvallı mixopterid'imiz, Çin'deki diğer eurypteridler ve bazı tanımlanmamış örneklerle beraber, toplanan verilerin yetersiz olması nedeniyle bu grupta önyargı oluştuğunu gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Yazarlar, "Gelecekteki araştırmalar, özellikle Asya'da, mixopterid'lere ve belki de diğer eurypterid gruplarına dair daha kozmopolit bir dağılım ortaya koyabilir" diye ekledi.

Daha önce, başını koruyan dış iskeletten bir "kaska", biçimli dar bir gövdeye ve avını yakalamak için geniş kavrama uzuvlarına sahip olabilecek yaklaşık 2 metrelik bir deniz akrebi bulunmuştu.

Bilim insanları bahse konu hayvana, Truva Savaşı'nda hizmet etmiş 50 kürekçinin çektiği antik bir Yunan gemisi olan "pentekontera"dan esinlenerek Pentecopterus decorahensis adını vermişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU