Can Ataklı: Gazeteci geçinenler fena yakalandı

"Erdoğan’a ne sorulacağı önceden yazılıp bunların eline veriliyor. Kimin ne soracağı önceden belirleniyor. Güya gazeteci güruhu iş bittiğinde oturup haberini yazma özgürlüğüne bile sahip değil artık"

Fotoğraf: AA

Korkusuz yazarı Can Ataklı, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın medya çalışanlarının kendisine yönelttiği sorulara verdiği yanıtları kağıttan okumasıyla ilgili bir köşe yazısı kaleme aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ataklı, “Gazeteci geçinenler fena yakalandı” başlıklı köşe yazısında iktidarın gazetecilik mesleğini yok ettiği görüşünü dile getirerek şunları söyledi:

Durum yeni değil, yıllardır böyle sürüyor. Yazıyoruz, söylüyoruz; ama değişen bir şey yok. Saray iktidarı medyayı tamamen esir aldı. Gazetecilik mesleği yok edildi. Gazeteci adı altında iktidarın propagandasını yapan, emir eri gibi çalışan bir tür oluşturuldu. Yaşları gereği biraz daha eski yıllardan gelen ama tatlı para ile kabuk değiştiren bir kesim de bu yeni türe ayak uydurdu.

Artık haber yapmak yok. Soru sormak yok. Merak etmek yok. Eleştirmek hatta önermek bile yasak. Sadece iktidarın adamlarından gelen talimatlara uymak ve buna göre davranmak var. Güya gazeteci denilen güruh sarayın faaliyetlerine katılıyor ama hepsi robot gibiler. Nerede duracakları, nasıl oturacakları, üzerlerine ne giyecekleri bile sarayın propaganda işlerini yapan adamı tarafından önceden söyleniyor.

İzin verilmeden lafa girmek yasak. Kendi başına bir soru sormak yasak. Erdoğan gülmedikçe gülmek bile yasak. Erdoğan’a ne sorulacağı önceden yazılıp bunların eline veriliyor. Kimin ne soracağı önceden belirleniyor. Güya gazeteci güruhu iş bittiğinde oturup haberini yazma özgürlüğüne bile sahip değil artık. Herkes tiyatro oynar gibi ellerine verilen soruları okuyor, cevaplar veriliyor, sonra sarayın propagandacısı bunları haber haline getiriyor, hepsine dağıtıyor ve bunlar yayınlanıyor. Sıkıysa üzerinde biraz değişiklik yap; ya da kendini gazeteci zannedip, bir satır da kendinden ekle, görürsün o zaman gününü..

“Bu iş artık o kadar laçkalaştı ki, Erdoğan’ın Afrika gezisi öncesi güya gazetecilerin sorduğu soruları önündeki kâğıttan okuyarak cevaplandırdı” diyen Ataklı, şunları söyledi:

Seçme gazeteciler sanki kendi başlarına sorabilecekmiş gibi “Efendim” dediler… “Kılıçdaroğlu devlet memurlarını tehdit etti, ne diyorsunuz?” Erdoğan da sanki ilk kez duyuyormuş gibi hayretle baktı sonra önündeki notlardan bu sorunun cevabını buldu ve okumaya başladı. Bu koşullar altında mesleği yürütmek artık çok zordur. Buna rağmen bir avuç insan her şeye rağmen halkının gerçekten haber alma özgürlüğü için mücadele ediyor. Yeni tür sözde gazetecilerin bunu anlaması çok zor. Ama şunu da ekleyeyim; Bu yeni tür sadece gazetecilerde oluşturulmadı. Akademisyenler, iş insanları, sendikacılar, sanatçılar arasında da böyle bir “yeni tür” oluşturuldu.

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU