Yunan Dışişleri Bakanı Dendias savunma anlaşmasıyla ilgili konuştu: ABD Türkiye'nin itirazlarını dikkate almadı

Dendias açıklamasında, "ABD eğer Türkiye’nin tepkilerini dikkate alsaydı askeri güçlerinin kullanımı için Meriç sınırından birkaç kilometre içeride Dedeağaç’ı ya da Akdeniz’in kalbinde Girit Adası’ndaki Suda Deniz Üssü’nü seçmezdi" dedi

Fotoğraf: AA

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ülkesinin ABD’yle yaptığı savunma anlaşmasına dair açıklamalarda bulundu.

Yunan Kathimerini gazetesine röportaj veren Dendias, savunma anlaşmasıyla ilgili ABD’nin Türkiye’nin tepkilerini dikkate almadığını söyledi.

Dendias, “ABD eğer Türkiye’nin tepkilerini dikkate alsaydı askeri güçlerinin kullanımı için Meriç sınırından birkaç kilometre içeride Dedeağaç’ı ya da Akdeniz’in kalbinde Girit Adası’ndaki Suda Deniz Üssü’nü seçmezdi” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"ABD güçlerinin bu varlığı ülkemize karşı dış tehditler açısından da bir kalkan olacaktır"

Dendias söz konusu anlaşmayla Yunanistan ve ABD ilişkilerinin yeni bir seviyeye taşındığını belirterek şunları kaydetti:

İlişkilerimiz şimdi çok daha stratejik bir kimliğe büründü. Asya’dan, Afganistan’dan Irak’tan çekiliyor görünen ABD kuvvetlerini Yunanistan topraklarına yerleştiriyor. Bu en az 5 yıl ama muhtemelen daha da uzunca bir süreyle böyle olacak. ABD güçlerinin bu varlığı ülkemize karşı dış tehditler açısından da bir kalkan olacaktır. Eğer bir ülke Yunanistan’a saldırmayı düşünürse ABD askerilerinin de ülkemizde konuşlu olduğunu dikkate almak zorundadır.

ABD’nin Yunanistan’ı Balkanlar ülkeleri ve onların AB’ye erişimlerinde kilit konuma sahip bir ülke olarak gördüğünü söyleyen Dendias, bunda ülkesinin son yıllarda İsrail, ve önde gelen Arap ülkeleriyle geliştirdiği iyi ilişkilerin önemli rol oynadığını söyledi.

 

Independent Türkçe, Amerika'nın Sesi

DAHA FAZLA HABER OKU