Lüks mezarda bulunan süslü tarak, bir Ortaçağ zenginine ait çıktı

İşlemeli tarak üzerinde bir ceylanın yırtıcılardan kaçtığı bir av sahnesinin resmedildiği düşünülüyor

Lüks mezarda bir savaş baltası, mızrak, kalkan ve uzun kılıç da yer alıyordu (Bavyera Eyaleti Anıtları Koruma Dairesi)

1500 yılı aşkın bir süre önce Almanya'nın Bavyera kentinde hayatını kaybeden zengin bir adamın kalıntıları, birlikte gömüldüğü süslü sakal tarağıyla birlikte bulundu.

Öldüğünde yaklaşık 40 ila 50 yaşlarında olan adam, aynı zamanda silahları atıyla birlikte toprağa verilmişti.

Bavyera Eyaleti Anıtları Koruma Dairesi’nden arkeologların aktardığına göre lüks mezarda bir makas ve fildişi bir tarağın da aralarında bulunduğu bakım malzemeleri yer alıyordu.

Kırık, ince dişli tarağın analizleri, nesnenin üzerindeki oyma hayvan şekillerini ortaya çıkardı. Bu hayvanların hangi türden olduğu henüz doğrulanamadı.

Ancak uzmanlar, tarak üzerinde bir ceylanın yırtıcılardan kaçtığı bir av sahnesinin resmedildiğini düşünüyor.

Livescience’ın haberine göre Ortaçağ'dan kalma mezarlarda taraklara sıklıkla rastlanıyor. Ancak bu denli ince malzemeden yapılmamış, daha basit aletler oluyor. Fildişi nesnelere ise nadiren rastlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu mezarın yanında 30 ila 40 yaşlarındaki bir kadının bulunduğu bir mezar daha keşfedildi. Bu mezardaki eşyaların arasında mücevherler, yiyecekler ve seramikten yapılmış kaliteli, kırmızı bir kase yer alıyordu.

Kasenin tabanında bir haç damgası tespit edildi. Kasenin kenarına oyulmuş işaretler de Germen alfabelerindeki harflere benzetildi. Arkeologlar bu harflerle ne yazıldığını anlamak için daha fazla analiz gerektiğini belirtiyor.

Bunun yanı sıra iki mezarın da M.S. 6. yüzyıla tarihlendiği aktarıldı. Uzmanlar, bu eşyaların "o dönem için muhtemelen gerçekten lüks mallar olduğunu" söyledi.

Bu iki mezar Bavyera'daki Nördlinger Ries adı verilen bir çarpma kraterinde yer alıyordu.

NASA'ya göre, çapı 26 kilometre olan bu kadim krater, ilk kez 1960'larda tanımlanmış ve göktaşı çarpması sonucunda oluştuğu açıklanmıştı.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU