Pilotların yerine robotları koyan girişim, 100 milyon dolar yatırım aldı

Şirket, insansız uçağın "insanların yaşadığı bir bölgenin" üzerinde uçtuğu denemeleri halihazırda tamamladı

(Reliable Robotics)

Pilotları robotlarla değiştirecek yeni bir girişim 100 milyon dolar (yaklaşık 925 milyon TL) fon aldı.

Reliable Robotics, birçok uçağın artık otomatik olarak kontrol edilmesini takiben kargo operasyonlarının en pahalı unsurunun pilotlar olduğunu savunuyor. Taşımacılık monoton ve ilgi çekmeyen bir iş. Bu aynı zamanda hataların çoğunun kaynağı olması anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketin teknolojisi kargo uçuşlarının taksi, kalkış, iniş ve park kısımlarını lisanslı pilotların bir kontrol merkezinde uzaktan izlemesiyle ele almayı amaçlıyor. Otonom uçakların havayolu şirketlerine yılda yaklaşık 60 milyar dolar (yaklaşık 555 milyar TL) tasarruf sağlayabileceği iddia ediliyor.

Şirket, herhangi bir ekstra altyapıya ihtiyaç duymadan kırsal veya uzak bölgelerdeki küçük iniş pistlerine otomatik olarak inebileceğini öne sürüyor. Gelecekte bu, yolcuların da uzaktan kontrol edilen uçaklarda seyahat edebilecekleri bir senaryoya kadar gidebilir. Şirket 2019'da, pilotsuz bir Cessna 172 Skyhawk'la "insanların yaşadığı bir bölgenin" üzerinde insansız uçuş denemesi gerçekleştirmişti.

Bir yıl sonra şirket, 14 kişiye kadar taşıyabilen daha büyük Cessna 208 Caravan'in tam otomatik uzaktan inişini yapmayı başarmıştı.
 


Kendi kendine sürüş ve uçma teknolojisinin birçok savunucusu var fakat aynı zamanda her ikisi de birer endişe kaynağı oldu.

Bu yıl nisanda Tesla'nın kendi kendine sürüş teknolojisinin, sürücü koltuğunda kimse oturmuyorken başlatılabilmesi için "kolayca kandırılabileceği" iddia edilmişti.

ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) ayrıca ambulans ve itfaiye araçları da dahil olmak üzere acil durum taşıtlarını tespit edemediği için Tesla ve kısmen otomatik sürüş sisteminin resmen soruşturma altında olduğunu bildirmişti.

Uçaklar konusunda ABD Federal Havacılık İdaresi (the Federal Aviation Administration - FAA) Reliable ve benzeri şirketleri takip ediyor fakat bir dizi deneysel insansız araca onay verdi.

TechCrunch'ın yaptığı alıntıya göre, Reliable Robotics'in kurucu ortağı ve CEO'su Robert Rose, "Uzaktan Kontrollü Hava Aracı Sistemi'mizi (Remotely Operated Aircraft System) hava sahasına entegre etmek için çalışırken FAA ve NASA'yla sürdürdüğümüz kamu-özel ortaklığımızı memnuniyetle karşılıyoruz. Günümüz ticari uçaklarına benzeri görülmemiş bir emniyet ve güvenilirlik getirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

Kamu kurumlarımızla yakın işbirliği, vizyoner yatırımcılardan gelen güçlü destek ve kargo sektöründeki yoğun ilgi, hava taşımacılığına erişimi herkes için genişletme misyonumuzu daha da hızlandırıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU