Tekstilcilerin Diyarbakır çıkarması: Hedef "topraktan podyuma" Diyarbakır'ı tekstil ve modanın merkezi haline getirmek

Türkiye'nin ilk ve tek Tekstil İhtisas OSB'sine sahip olan Diyarbakır, GÜNTİAD ev sahipliğinde tekstil sektörünün önemli isimlerini ağırladı. Katılımcılar, "Diyarbakır’ın, yakın tarihte tekstilin ana üssü olmaya aday bir kent" olduğunu vurguladı

Tekstilin öz hammaddesi olarak bilinen pamuğun ana vatanlarından biri olan Diyarbakır, rekolte açısından Türkiye'de üçüncü, kalitede ise birinci sırada.

Kentin barındırdığı genç nüfus ve devletin sağladığı SGK muafiyeti, yer tahsisi gibi kimi kolaylıklar, son yıllarda tekstil yatırımcılarını Diyarbakır'a yönlendirdi.

Türkiye'nin ilk ve örnek Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin de bu kentte kurulması, yatırımcıları bu alanda tam entegre haline getirdi.
 

DİYARBAKIR'DA TEKSTİLCİLER BULUŞMASI.JPG
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Diyarbakır'da tekstilcilerin zirvesi

İstihdamın ana lokomotifi olarak nitelendirilen tekstildeki pozitif avantajları fırsata dönüştürmek isteyen Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD), 14 Ekim Cuma akşamı (dün) Diyarbakır'da "Topraktan Podyuma" sloganıyla sektörün önemli isimlerini bir araya getirdi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'nun da katıldığı toplantıda, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul, Gaziantep Penye Konfeksiyon İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Reis Reisoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Dışişleri Bakanlığı'nın Diyarbakır Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Mete Yağlı, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, STK başkanları, Batman, Mardin, Bitlis, Van ve Diyarbakır'dan 500 tekstil yatırımcısı da hazır bulundu.
 

GÜNTİAD BAŞKANI MEHMET DALKIRAN VE DİYARBAKIR VALİSİ MÜNİR KARALOĞLU.JPG
GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran ile Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Tekstilkent'teki fabrikalarda inceleme yaptılar

Toplantı öncesi Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB'deki fabrikaları gezen sektörün önde isimleri, daha sonra Karma OSB'ye geçerek, incelemelerde bulundu.
 

EGE GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI HAYATİ ERTUĞRUL.JPG
Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul / Fotoğraf: Independent Türkçe


İzlenimlerini Independent Türkçe'ye anlatan Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul, "2019'da Diyarbakır'a geldiğimizde İhtisas OSB'nin inşa çalışmaları haberini almıştık. İki yıl içerisinde gördüğümüz manzaraya inanamadık. 48 fabrika şu an faal halde. Bu sayı hızla artıyor. Biz Buca'da 19 yılda ancak 160 yatırımcı sayısını yakalayabilmişken, Diyarbakır'da kısa sürede tekstile olan ilgiyi görünce hayıflandım. Doğu ve Güneydoğu, özellikle Diyarbakır, barındırdığı potansiyel ile tekstil ve hazır giyim üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Burada yaşayanlar bunu fark etmeyebilir ama biz geldik ve gördük" diye konuştu.


GÜNTİAD Başkanı: Diyarbakır'ı tekstil ve modanın merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz

Independent Türkçe'ye konuşan GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran, Diyarbakır'ı tekstil sektöründe Türkiye'nin merkez kentlerinden biri haline getirmek için yoğun çaba gösterdiklerini ve lobi faaliyetleri yaptıklarını ifade etti.
 

GÜNTİAD BAŞKANI MEHMET DALKIRAN.jpg
GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran / Fotoğraf: Independent Türkçe


Dalkıran, "Son zamanlarda Diyarbakır'da yapılan bazı yatırımlar sektörümüz için büyük bir önem taşımaktadırlar. Silvan Projesi ile ilimizde üretilen pamuk miktarında çok ciddi bir artış yaşanması beklenmektedir. 1. OSB'de yapımı tamamlanan arıtma tesisi sayesinde artık tekstilin bütün süreçleri Diyarbakır'da tamamlanabilecektir. Topraktan Podyuma üreten bir Diyarbakır olacağız. Kentimizi tekstil ve modanın merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
 

DİYARBAKIR VALİSİ MÜNİR KARALOĞLU.JPG
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe


Diyarbakır Valisi: Kentin 40 yılı heba edilmiş

Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, bölgedeki çatışmalı ortam nedeniyle "Diyarbakır'ın 40 yılının heba edildiğini" ifade ederek, şunları söyledi:

Ama son 5 yıldır yaşamış olduğumuz huzur ve güven ortamında Diyarbakır'ın gündemi yatırım, istihdam, ihracat ve mutluluktur. Türkiye'de genç nüfusa sahip illerden bir tanesi Diyarbakır. Bu genç nüfusa mutlaka iş aş bulmamız, istihdam yaratmamız lazım. İstihdamı en pratik, en kolay yaratabileceğimiz birkaç sektör var. Bunlardan en önemlisi hazır giyim sektörüdür.


Diyarbakır'ın şu an pamuk üretiminde Türkiye'de üçüncü sırada olduğunu kaydenden Vali Karaloğlu, "Devam eden sulama yatırımları bittiğinde açık ara birinci olacak. Özellikle Silvan barajı bittiğinde bir numara olacak. Diyarbakır tekstilde ve hazır giyimde büyümeye devam edecek" şeklinde sözlerini sonlandırdı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU