Gündem yaratan ifşacı Frances Haugen, Facebook Gözetim Kurulu'yla görüşecek

"Facebook, Gözetim Kurulu'na defalarca kez yalan söyledi. Gerçekleri kurulla paylaşmayı sabırsızlıkla bekliyorum"

Facebook hisseleri, ifşaatın ve sunucularda yaşanan kesintinin ardından epey değer kaybetti (Reuters)

Teknoloji devi Facebook'la ilgili ifşaatıyla gündemi sarsan Frances Haugen, şirketin Gözetim Kurulu'yla görüşmeye hazırlanıyor.

Gözetim Kurulu tarafından dün yapılan açıklamada, ifşacı Haugen'la ilerleyen haftalarda iddiaları tartışmak için bir araya gelecekleri kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurul, Haugen'la yapılacak görüşmenin, Facebook'ta şeffaflığı ve hesap verebilirliği güçlendirme yönünde alacakları kararlara fayda sağlayabileceğini düşünüyor:

Gözetim Kurulu olarak Facebook'a çetin sorular sormaya ve şirketi şeffaflık, hesap verebilirlik ve adalet taahhüt etmeye zorlamayı sürdüreceğiz.

Haugen da Facebook'ta çalışırken öğrendikleri hakkında Gözetim Kurulu'nu bilgilendirmek için görüşmeyi kabul ettiğini söyledi:

Facebook, Gözetim Kurulu'na defalarca kez yalan söyledi. Gerçekleri kurulla paylaşmayı sabırsızlıkla bekliyorum.

2020'de oluşturulan Gözetim Kurulu, aralarında hukukçular, hakimler, insan hakları aktivistleri ve gazetecilerin olduğu 20 kişiden meydana geliyor. Şirketten bağımsız olan kurul, Facebook ve Instagram politikalarına karar verebiliyor ve platformlardaki içerikleri denetleyebiliyor.

Haugen'ın ifşaatı

Daha önce Facebook'un yanlış bilgi ekibinde ürün sorumlusu olarak çalışan Haugen, ABD'nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal'a bir dizi belge sızdırdı.

Belgelere göre Facebook, sporcular ve politikacılar dahil milyonlarca VIP'yi, standart içerik denetleme kurallarından muaf olan "XCheck" adlı seçkin kullanıcı sınıfına aldı.

Ayrıca şirket içinde iki yıl önce yapılan bir araştırmanın bulguları, Instagram'ın her üç genç kızdan birinin olumsuz beden algısını daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu.

Araştırma ayrıca gençlerin, yaşadıkları anksiyete ve depresyonun ağırlaşmasından Instagram'ı sorumlu tuttuğunu gösterdi.

Haugen, Facebook'un yüksek kârdan vazgeçmemek için özellikle çocuk ve gençlerin bağımlı olduğu özelliklerini ve bu kesimlere zarar veren birçok uygulamasını bilerek düzenlemediğini ve konuyla ilgili araştırma sonuçlarını kamuoyundan sakladığını savundu.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg ise bu iddialara 6 Ekim'de paylaştığı mesajla yanıt verdi. Zuckerberg Facebook çalışanlarına da gönderdiği mesajda şunları söyledi:

Kâr etmek için kasten insanları kızdıran içerik yayınladığımız argümanı son derece mantıksız. Biz reklamdan para kazanıyoruz ve reklam verenler sürekli reklamlarının yanında zararlı ya da sinirlendiren içerik istemediklerini söylüyor. Kullanıcıları sinirlendiren ya da depresyona sokan ürünler geliştirmek için yola çıkan bir teknoloji şirketi tanımıyorum.

 

Independent Türkçe, CNN International, Sputnik International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU