Konut satışlarına yeni bir düzenleme geliyor, ABD ve Avrupa’daki modellerin de incelenmesi öneriliyor

Örnek alınan ABD’deki satış sistemini anlatan emlak brokerı Cengiz Bayırlı, "ABD’de konutu alacak olan kişi, tapu dairesinin yediemin hesabına parayı yolluyor, konutu satan kişi tapu dairesinin yediemin hesabına tapuyu devrediyor" dedi

Konut satışlarında yeni bir düzenlemeye gidileceği belirtiliyor / Fotoğraf: AA

Pandemiyle birlikte konut fiyatlarında rekor artışların yaşanması ev sahibi olmayı daha da zorlaştırdı ve mağdurların sorunlarını daha da büyüttü. 

Konu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine de taşındı ve ön ödemeli gayrimenkul satışlarında yaşanan sorunların araştırılması ve alınabilinecek önlemlerin belirlenebilmesi amacıyla kurulan alt komisyon raporunu tamamladı.

Raporda ön ödemeli satış sözleşmesi ile maketten satışı yapılan gayrimenkullere ilişkin geniş kapsamlı sorunların yaşandığı belirtilerek tüketicilerin sahip oldukları haklar ve yükümlülükler konusunda bilgilendirilmesi amacıyla görsel, yazılı ve sosyal medya kullanılarak bilinçlendirici ön yayınlar hazırlanması önerildi. 

Satışlarda mağduriyetlerin önüne geçilecek

Raporda ayrıca mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla ön ödemeli konuta ilişkin satış vaadi sözleşmesinin tapu siciline otomatik şerh edilmesine yönelik mekanizmanın kurulması için Adalet Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği’nin koordineli çalışması tavsiye edildi. 

Uzmanlar ise konut satışlarında herhangi bir hataya ve dolandırıcılığa karşı kusursuz işleyen Amerika ve Avrupa’da ki satış modellerinin örnek alınması gerektiğini vurguluyor.

brokır.jpg
Cengiz Bayırlı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

ABD'deki satışlarda para alışverişinde de tapu dairesi başrolde 

Bu konuda tavsiyede bulunan isimlerden biri de ABD emlak brokerlığı yapan Cengiz Bayırlı, bu ülkede uygulanan sistemi şöyle anlattı:

ABD’de konutu alacak olan kişi, tapu dairesinin yediemin hesabına parayı yolluyor, konutu satan kişi tapu dairesinin yediemin hesabına tapuyu devrediyor, o noktada işlemler bittiği zaman parayla tapu yer değiştiriyor ve işlemler bitmiş oluyor.

 

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU