Kanada, Wikileaks ifşacısı Chelsea Manning'i sınır dışı edebilmek için ülkeye çağırdı

Hükümetin "kafa karıştırıcı" talebi Göçmenlik İnceleme Kurulu tarafından reddedildi

Chelsea Manning'in anı kitabının 2022'de yayımlanması bekleniyor (Reuters)

Kanada hükümetinin avukatları, ABD'li ifşacı Chelsea Manning'den Ottowa'daki bir göçmenlik duruşmasına katılmasını istedi. Böylece davayı kaybettiği takdirde sınır görevlileri onu ülkeden fiziksel olarak çıkarabilecekti.

Daha önce Manning'in Kanada'ya girişi, Afganistan ve Irak'taki Amerikan savaşlarıyla ilgili devlete ait hassas belgeleri sızdırdığı için hüküm giymiş olması nedeniyle reddedilmişti. Sınır yetkilileri Kanada'da 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına çarptırılacak suçlardan hüküm giymiş kişilerin girişini reddedebiliyor.

The Guardian'ın haberine göre, avukatları Manning'in perşembe günkü duruşmaya sanal olarak katılacağını söyledi fakat hükümet avukatları onun şahsen katılmasını istedi. Böylece hükümet davayı kazanırsa Manning, Kanada’dan çıkarılabilecekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin Manning'in şahsen katılması yönündeki talebi bir yargıç tarafından "kafa karıştırıcı" olarak nitelendirildi ve reddedildi.

Hükümet, Göçmenlik İnceleme Kurulu'na (IRB) "Bir sınır dışı emrinin amacı, kabul edilemez bulunan bir kişiyi Kanada'dan ayrılmak zorunda bırakmaktır. [Göçmenlik İnceleme Kurulu] duruşmasına Kanada'daki bir konumdan katılmayan birisi hakkında sınır dışı kararı alırsa CBSA'nın (Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı) bu emri yerine getirme şansı olmayacaktır" dedi.

Tuhaf muhakeme, hükümetin önergesini reddeden IRB yargıcı Marisa Musto tarafından kabul edilmedi.

Yargıç Musto hükmünü açıklarken "Karar verildiğinde fiziksel olarak Kanada'daysa, Kanada'dan ayrılması gerekecektir. Zaten Kanada dışında olduğu göz önüne alındığında, ki bu tartışmasız bir gerçek, [göç yasalarının] 'amacının'… fiili olarak yerine getirildiği söylenebilir" ifadelerini kullandı.

Manning, binlerce gizli belgeyi WikiLeaks'e sızdırdığı için 2013'te 35 yıl hapis cezasına çarptırılan bir aktivist ve ifşacı. Cezası 2017'de hafifletilmişti fakat hüküm giymiş olması nedeniyle Kanada'ya girişi reddedildi.

Manning'in avukatları, Kanada'nın "modern tarihin en tanınmış ifşacılarından birinin" girişini reddetmesinin anayasal özgürlükleri ve basın özgürlüklerini baltalayacağını savundu.

Önümüzdeki haftalarda bir karar çıkması bekleniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU