Türkiye, ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı almak için teklifte bulundu

F-35 programından çıkarılan Türkiye'nin 10 milyar dolarlık teklifte bulunduğu ifade ediliyor

Fotoğraf: Reuters

Türkiye, 40 adet F-16 savaş uçağı ve varolan yaklaşık 80 uçak için modernizasyon kiti satın almak için ABD'ye talepte bulundu.

Konuya yakın kaynakların verdiği Reuters’a bilgiye göre siparişin değerinin milyarlarca dolar olduğu tahmin ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağın Reuters’a verdiği demeçte, “Politika gereği bakanlığımız Kongre’ye resmi olarak bildirilinceye kadar savunma satışlarını yorumlamıyor” dediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Satın alma ABD'nin Yabancı Askeri Satışlar düzenlemelerine tabi olduğu için ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan sonra da ABD Kongresi'nden onay alması gerekecek.

NTV'nin ABD Temsilcisi Hüseyin Günay, Türkiye'nin almak istediği uçaklar ve kitlerin toplam 10 milyar dolara mal olacağını ifade etti.

Türkiye geçen yıllarda 100 adetten fazla sayıda F-35 savaş uçağı sipariş etmiş, ancak ABD'nin karşı çıktığı Rus S-400 füzelerini satın almasının ardından bu programdan 2019 yılında çıkarılmıştı.  Geçen 30 Eylül'de bu konu hakkında bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Geri adım atmamız söz konusu değil, ABD ya uçaklarımızı verecek ya da paramızı" demişti.

F-35 için lobicilik devam ediyor

Reuters haber ajansı, Arnold & Porter Kaye Scholer isimli şirketle Türkiye arasında, Türkiye'nin F-35 programına katılımı için lobicilik faaliyeti yürütmesini öngören anlaşmanın bir yıl daha uzatıldığını yazmıştı. Ajans, haberi kamuoyuna yeni açılan bir ABD Adalet Bakanlığı belgesine dayandırıyordu.

Buna göre Washington DC merkezli Arnold & Proter'la imzalanan 1,5 milyon dolar değerindeki "stratejik ve yasal danışma hizmetleri" sözleşmesi, Ağustos 2022'ye kadar geçerliliğini koruyacak.

 

Reuters, Independent Türkçe, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU