Miçotakis, Fransa ile yapılan anlaşmaya ilişkin konuştu: Üçüncü bir ülkenin saldırısında iki devlet birbirine yardım edecek

Anlaşma için "Üçüncü bir tarafın iki devletten birine saldırması halinde askeri yardım geleceğini ilk kez açık ve net şekilde taahhüt ediyor" diyen Miçotakis, Türkiye'yi kastederek, "Akdeniz'de kimin kimi tehdit ettiğini hepimiz biliyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, ülkesi ile Fransa arasında yapılan yeni savunma anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Reuters'ta yer alan habere göre, Miçotakis, anlaşmayla birlikte herhangi bir dış tehdit durumunda iki devletin birbirine yardım etmesini sağlayacağını söyledi.

Anlaşmanın parlamentoda oylanması öncesi milletvekillerine konuşma yapan Mitsotakis, anlaşma için "Üçüncü bir tarafın iki devletten birine saldırması halinde askeri yardım geleceğini ilk kez açık ve net şekilde taahhüt ediyor" ifadesini kullandı.

Miçotakis konuşmasının devamında ise Türkiye'yi kastederek şunları söyledi:

Ve Akdeniz'de savaşa yol açacak sebeplerle kimin kimi tehdit ettiğini hepimiz biliyoruz.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunlar

NATO üyesi Yunanistan ve Türkiye, kıta sahanlığı, deniz yetki alanları ve Ege'deki bazı adaların statüsü konusunda uzun yıllardır sorun yaşıyor.

Bunun yanında iki ülke arasında, Doğu Akdeniz'de gaz arama faaliyetleri ve Kıbrıs meselesi anlaşmazlıklarda bulunuyor.

İki komşu ülke bu yıl başında ihtilafa yol açan konuları çözmeye yönelik istikşafi görüşmeler yapmıştı. Taraflar en son 6 Ekim'de Ankara'da gayriresmi bir görüşme yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye "casus belli" ilan etmişti

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne (BMDHS) göre , denize kıyısı olan ülkeler karasularını 12 deniz miline kadar çıkartabiliyor.

Yunanistan ise anlaşmayı 1995 yılında yürürlüğe koyarak, "kendi stratejisine uygun zamanda Ege'de karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkını saklı tuttuğunu" beyan etmişti.
Bunun hemen ardından aynı yıl Türkiye de "Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine çıkarmasının savaş sebebi (casus belli) sayılacağını" bildirmişti

Yunanistan ve Fransa arasında savunma alanında işbirliği

NATO müttefikleri Yunanistan ve Fransa geçen ay stratejik askeri ve savunma iş birliği paktı imzalamıştı.

Yunanistan, savunma paktı kapsamında Fransız yapımı yaklaşık 3 milyar euroluk üç savaş fırkateyni satın alacağını açıklamıştı.

Atina bu yıl hali hazırda yaklaşık 24 adet Dassault yapımı Rafale savaş jeti siparişi verdi.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU