18 yaşında Nazi kampında sekreter olarak çalışan kadın 96 yaşında çocuk mahkemesinde yargılanacak

96 yaşındaki kadın 11 binden fazla cinayete yardım ve yataklık etmekten yargılanıyor

Eski Stutthof toplama kampının girişi (AP)

Kendisine 11 binden fazla cinayete suç ortağı olmaktan dava açılan ve davanın ilk duruşmasına gelmediği için gözaltına alınan 96 yaşındaki eski Nazi toplama kampı sekreteri serbest bırakıldı.

Irmgard Furchner, 18 yaşındayken Stutthof toplama kampında sekreter olarak çalışmasına dair suçlamalarla perşembe günü Almanya'da mahkemeye çıkacaktı.

Fakat duruşma sabahı Hamburg'da kaldığı bakımevinden taksiyle ayrılan emekli kadın, hakkında tutuklama kararı çıkarılınca polis tarafından saatler sonra gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haziran 1943'ten Nisan 1945'e kadar mahkumların sistematik olarak öldürülmesinde kamptan sorumlu kişilere yardım ve yataklık etmekle suçlanan Furchner, ilk duruşmaya gelmeyip gözaltına alınmasından 5 gün sonra serbest bırakıldı.

96 yaşındaki kadın salı günü mahkemeye çıktığında yargıçlar, tutuklama emrini askıya aldıklarını ve açıklanmayan "emniyet tedbirleri" koyarak onu serbest bıraktıklarını söyledi.

Furchner, kendisine yönelik suçlamaları özetleyen bir iddianamenin resmen okunacağı 19 Ekim'de yeniden mahkemeye çıkacak. İddia edilen suçlar gerçekleştiği sırada 21 yaşından küçük olduğu için çocuk mahkemesine çıkarılacak.

96 yaşındaki sanık, savcılar tarafından Stutthof toplama kampı komutanı SS Binbaşı Paul Werner Hoppe'un birinci sekreteri olarak çalışırken 11 bin 387 vakada cinayete yardım etmek ve 7 cinayete teşebbüs vakasında suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor.

Furchner'in geçen hafta ilk duruşmaya gelmemesini takiben bir mahkeme sözcüsü, sanığın daha önce mahkemeye "gelmek istemediğini açıkladığını" fakat bunun onu duruşmadan önce gözaltına almak için yeterli gerekçe sağlamadığını söylemişti.

Kadının yaşı ve sağlık durumu göz önüne alındığında, "yargılamadan bilfiil kaçması" beklenmiyordu.

Son 10 kadar yılda Alman savcılar, yalnızca küçük roller oynamış olanlar da dahil bir dizi eski toplama kampı gözetmeni aleyhinde yasal işlem başlattı.

Bu yıl savcılar, II. Dünya Savaşı sırasında Sachsenhausen'de gardiyanlık yaptığı iddia edilen 100 yaşındaki bir adama 3 bin 518 cinayete suç ortağı olmaktan dava açmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU