Öldükten sonra tahliye edildi

İki gün önce cezaevinde SEGBİS'le ifade verirken hayatını kaybeden hasta tutuklu 70 yaşındaki İbrahim Akbaba'nın oğlu devam edilen yargılamada tahliye kararı verildiğini açıkladı

İbrahim Akbaba, cezaevinde SEGBİS'le ifade verirken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti

Bir buçuk yılı aşkın süredir Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan hasta tutuklu İbrahim Akbaba, önceki gün Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasına SEGBİS ile bağlandığı sırada kalp krizi geçirmiş, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Akbaba'nın cenazesi, dün memleketi Mardin'in Kızıltepe ilçesinde defnedilmişti. 

“Bu bir cezalandırma yöntemidir”

İbrahim Akbaba’nın oğlu Şehmuz Akbaba ölümünden büyük üzüntü duyduğu babasını ve yargılama sürecinde yaşadıklarını anlattı. 

Babasının Mardin’de tanınan ve sevilen bir isim olduğunu belirten Akbaba, tutukluluğunun 4’üncü ayında hastalıklarına ve engelli raporuna rağmen Edirne Cezaevi'ne sevk edildiğini aktardı.

Akbaba, “Ring aracı ile üç günlük bir yolculukla Edirne’ye sürgün edildi. Biz bu sürgünlerin bir cezalandırma yöntemi olduğunu, aileleri cezalandırmak olduğunu biliyoruz. O dönem Mardin Cezaevi’nde yer vardı. Sadece 70 yaşındaki bir insana da bunu yapabileceklerini göstermeye çalıştılar. Bunun üzerinden bir mesaj vermeye çalıştılar” diye konuştu.

“Eski rapor mahkemeye gönderildi”

"İlk duruşmadan sonra babamın götürüldüğü hastanede tüm hastalıkları tespit edildi ama buna rağmen hazırlanan raporda ‘cezaevinde kalması uygundur’ denildi" diyen Akbaba, “Fakat babamın sağlık durumu giderek kötüleşti. Ağustos ayında görülen duruşmada mahkeme yeniden rapor alınması için cezaevine yazı yazdı. Ancak cezaevi yönetimi babamı hastaneye götürüp yeniden rapor aldırmak yerine, eski raporu mahkemeye gönderdi. Mahkeme de bu raporu dikkate alarak tahliye talebini reddetti” ifadelerini kullandı.

Akbaba açıklamalarına şöyle devam etti:

“SEGBİS odasında bulunan sandalyeye oturduğu anda yere yığıldı. Yığılma esnasında yanında bulunanlar ses verdi. Ama ses çıkmadı. Bu arada hakim revire götürülmesini istedi. Ayıltmaya çalıştılar, ayılmadı. Ondan sonra ne olduğunu bilmiyoruz. Hastaneye kaldırıldığını öğrendik. Sonrasında ölüm haberi geldi. Devam edilen yargılamada mahkeme heyeti tahliye kararı verdi ama verilen tahliye kararına sevinemedik. Avukatlarımız başvuru yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) serbest bırakılmasını istedi. HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, soru önergesi vererek, durumu anlattı. Hasta olduğu önceden de biliniyordu. Bunlar yaşanmasa belki de yine tahliye edilmeyecekti. Mahkeme açıkça ölüme tahliye verdi. Bu ölümün sorumluları, bu yaştaki bir hastayı cezaevinde tutan anlayıştır.”

DAHA FAZLA HABER OKU