Paris İklim Anlaşması'na ilişkin kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda

Kanun teklifi komisyondan geçmesi halinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek

Fotoğraf: AA

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı.

Komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç başkanlığında toplandı.

CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, Paris İklim Anlaşması'nın yanında Türkiye'yi ilgilendiren ciddi gelişmelerin de yaşandığını öne sürdü. Koç, Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeler konusunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ya da görevlendireceği kişilerin, komisyonu bilgilendirmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, Türkiye'de yaşayan 7 Filistinlinin, 1 ay içinde kaybolduğunu, aileleri ve yakınlarının bir aydır haber alamadığını söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, kayıp Filistinlilerle ilgili emniyet makamlarıyla yakın eşgüdümle durumu takip ettiklerini belirterek paylaşabilecekleri somut bir bilgi olmadığını ifade etti. Kıran, Filistin makamlarıyla da temas halinde bulunduklarını, konuyla ilgili emniyetin sıkı takibi olduğunu kaydetti.

Gündem dışı söz taleplerinin ardından Kıran, sunumuna başladı.

Paris İklim anlaşması nedir?

Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren bir anlaşmadır.

Mart 2021 itibarıyla, BMİDÇS’nin 191 üyesi anlaşmaya taraftır. Anlaşmayı onaylamayan altı BMİDÇS üye devlet vardır: Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye. Bu altı ülke içinde en büyük emisyon kaynağı ilk 20 içinde yer alan İran ve Türkiye’dir. Amerika Birleşik Devletleri 2020’de anlaşmadan çekildi, ancak 2021’de yeniden katıldı.

 

 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU